Dostupni linkovi

Budvani otplaćuju 1,6 miliona eura umjesto Španaca


Budva
Budva
Registrovati offshore kompaniju i predstaviti je kao uglednog i moćnog stranog investitora - ovaj recept predstavlja matricu koja se, vjerovatno, primjenjuje u Kombinatu aluminijuma i nikšićkoj Željezari preko kojih se godinama novac građana Crne Gore izvlači i prebacuje na račune offshore firmi nepozntih vlasnika.

Ovaj recept je primijenjen u slučaju obećanog budvanskog akvaparka.

„Numerico Trading Limited" je 2006. u Budvi predstavljen kao renomirana španska kompanija sa ogromnim iskustvom u izgradnji vodenih zabavnih parkova.

Ovoj firmi je "samo bilo potrebno" da joj Opština Budva bude žirant za kredit od milion i 600.000 eura, pa je budvanski parlament dao potrebnu garanciju, prije svega na osnovu uvjeravanja tadašnjeg gradonačelnika Rajka Kuljače, predsjednika Opštine Lazara Rađenovića, koji u petak službeno boravi u Beogradu i ex menadžera Opštine Aleksandra Tičića za koga sekretarica kaže da je u petak odsutan i da se neće vraćati.

Posao je propao, "ugledna kompanija" nestala, ali je zato ostao dug od milion i 600 hiljada eura koji umjesto "renomiranog investitora" otplaćuju Budvani.

Miloš Marović
Miloš Marović
Slučaj lošeg poslovnog poduhvata opštinskog rukovodstva prerasta u skandal sa obilježjima afere teške korupcije kada se ima u vidu da u Numerico Trading-u, od Španaca nema ni traga, već da je taj ugledan i iskusan investitor zapravo kiparska offshore firmica koju su osnovali Miloš Marović, sin potpredsjednika vladajućeg DPS-a Svetozara Marovića i Dragan Bećirović koji je početkom godine ubijen u Budvi, a sve je otkrila i objavila nevladina organizacija MANS.

"Radi se naravno o offshore kompaniji koja je registrovana na Kipru i to 2005. godine. Ono što je tu jako zanimljivo je da kompletan posao oko akvaparka počinje 2006. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je ta kompanija osnovana tako da postoji osnovana sumnja da su Bećirovići i Miloš Marović tu kompaniju osnovali na Kipru sa jednim jedinim razlogom – da postanu partneri, odnosno podignu kredit u opštini Budva", navodi zamjenik direktora MANS-a Dejan Milovac.

RSE: Poznato je da se vlasnička struktura offshore kompanija drži u tajnosti. Kako ste saznali ko su vlasnici?

Milovac: Podaci do kojih je MANS došao su posljedica istraživanja tima MANS-a i predstavljaju povjerljive podatke čije izvore MANS trenutno ne može da otkrije.

Ljubanovićeve garancije

U petak nije bilo moguće kontaktirati ni šefa budvanskog DPS-a Bora Lazovića, ali je za razgovor bila raspoložena opozicija u lokalnom parlamentu. Krsto Rađenović, odbornik budvanske Socijalističke narodne partije kaže da će narednih dana provjeriti da li u Luci Bar uopšte postoji oprema za akvapark koja se tamo, navodno, nalazi.

"Godine 2006., kada je Opština Budva bila garant kredita, Klub odbornika SNP je insistirao da se kaže za koga to opština garantuje. Međutim, mi tu informaciju tada nijesmo dobili. Tada smo čuli uvjeravanja gospodina predsjednika Skupštine da on vjeruje ovim momcima i da u slučaju da kredit ne bude vraćen da će on podnijeti ostavku. Kredit nije vraćen, predsjednik skupštine nije podnio ostavku, a građani Budve su oštećeni za million i 600 hiljada eura", podsjeća Rađenović.

Lokalna opozicija je nedavno, na dato obećanje, podsjetila predsjednika budvanskog parlamenta Krsta Ljubanovića. Opozicionari su reagovali na ubjedljivost njegovog odgovora.

"Gospodine predsjedniče, Vi ste, ne tako davno, za tom govornicom rekli da ćete podnijeti ostavku ako ne budu vraćeni million i po eura koji smo dali za vodeni grad. Mi ih evo i dan danas vraćamo, a taj ih nije vratio, a Vi sjedite na istom mjestu", poručili su Ljubanoviću opozicionari.

"Nije taj , nije taj …Mislim, rekao sam da ću podnijeti, ali opština je u međuvremenu otkupila taj dug. Šta je bilo, zašto mi se smijete? Smijte se vi", bile su riječi predsjednika Skupštine Krsta Ljubanovića.
MANS najavljuje da će objaviti informaciju ko su stvarni vlasnici kompaniji čiji kredit Opština Budva vraća već neko vrijeme.

Zamjenik direktora MANS-a Dejan Milovac kaže da se afera neće završiti kao medijski događaj.

"MANS će javnosti, prvenstveno građanima Budve, budvanskim odbornicima samo inicijalno prezentovati informaciju ko su stvarni vlasnici kompaniji čiji kredit Opština Budva vraća već neko vrijeme i to je samo neka početna informacija na osnovu koje će MANS nastaviti istraživanje. Ono što već sada možemo obećati jesu nove prijave protiv sadašnjih i bivših funkcionera Opštine Budva", kaže Milovac.

Miloš Marović je bivši odbojkaš javnosti poznat kao sin drugog čovjeka vladajuće DPS Svetozara Marovića, koji se u javnosti doživljava kao alfa i omega Budve u kojoj se ništa ne može uraditi bez njegovog blagoslova.

Miloš je za kratko vrijeme postao jedan od najznačajnijih budvanskih biznismena, a prema medijskim saznanjima, bavi se jahtama, građevinarstvom, nekretninama, ugostiteljstvom...

Tabloidi su se naslađivali Miloševom svadbom sa skoro 200 zvanica u bečićkom Hotelu Splendid, gdje su zvanice zabavljali Zdravko Čolić, Ceca Ražnatović, Severina Vučković, Haris Džinović i koja je, navodno, koštala pola miliona eura.
XS
SM
MD
LG