Dostupni linkovi

Buđenje građanske svijesti u Crnoj Gori


Mogući primjer drugim društvenim grupama u Crnoj Gori: Studenti na ulicama Podgorice 17. novembra 2011.
Mogući primjer drugim društvenim grupama u Crnoj Gori: Studenti na ulicama Podgorice 17. novembra 2011.
Nakon što su u četvrtak, na velikom protestu u Podgorici, preko četiri hiljade crnogorskih studenata zahtijevali od države da riješi haotično stanje u visokom školstvu, ali i cijelom društvu, postavlja se pitanje da li bi radnici i penzioneri na sličan način trebalo da se organizuju i traže svoja prava?

Koliko su studenti zaslužni za buđenje građanske svijesti i otpora i da li su označili kraj protestima sa kojih su političke partije u vlasti i opoziciji decenijama izazivale podijele u crnogorskom društvu?

Studenti su zahtijevali promjene na Univerzitetu ali i u društvu, a način na koji su to uradili mnogi su pozdravili tvrdeći da bi to trebalo da postane model za sve buduće građanske proteste u Crnoj Gori.

Dan poslije, predstavnik studenata iz Nikšića Ognjen Jovović kaže da su demonstranti pokazali da nijesu samo studenti, nego i građani koji se bore za promjene u društvu

"Ne smijemo dozvoliti da protest bude reklama bilo kome od nas, kao ni da postane protest – estetika. To je jako bitno. Ne smijemo da dajemo legitimitet sistemu koji je obrazovanje doveo na ovako niske grane. Protest kao protest treba da pokaže da mi nijesmo samo studenti već i građani ove države, da jednostavno moramo da raspravljamo o globalnim pitanjima jer samo ta pitanja i odgovori nama mogu da pokažu da li smo mi zaista budućnost ove zemlje", pojašnjava Jović za RSE.

Snažne poruke sa protesta

Uz studente je stao i dio profesora, a jedan od njih, Miloš Bešić sa Fakulteta političkih nauka, ponosan je na proteste koji su održani u četvrtak.

Jasan zahtjev za promjenom sistema: Protesti studenata u Podgorici 17. novembra 2011.
Jasan zahtjev za promjenom sistema: Protesti studenata u Podgorici 17. novembra 2011.
"Pre svega, pokazali su da je u njima jedna vrsta kapaciteta za demokratsko delovanje i i to garantuje jednu vrstu napretka, demokratske, građanske svesti u Crnoj Gori. To su mladi ljudi i to je budućnost Crne Gore", kaže Bešić.

Profesorica književnosti iz Budve Božena Jelušić smatra da je ilustrativno to što su studenti očekivali da će na protest doći dvije hiljade, a ulicama Podgorice koračalo je preko četiri hiljade mladih. Za nju nema dileme da su zahtjevi studenata bili jasno saopšteni, kao i da je smisao i karakter njihovih poruka bio veoma snažan

"Mislim da svojim brojem – četiri hiljade studenata- oni postavljaju dijagnozu društvu u cjelini, u kojem su njihovi pojedinačni studentski problemi prosto markeri koji pokazuju bolesti društva. To je koncept ’snašao se’ bez meritornosti , to je mogućnost korupcije, to je nedostatak strateških planova, u ekonomskom smislu, koji bi planirali ljudski kapital. Meni se čini da su studentski protesti na jedan građanski način artikulisali probleme sa kojima se suočava cijelo društvo. Naravno, iz njihovog ugla", rekla je Jelušić za RSE.

Dok je dio političkih partija afirmativno govorio o studentskom protestu, a nadležne državne institucije najavile da će narednih dana u dijalogu sa studentima nastojati da poboljšaju njihov položaj i status, neki od poltičara nisu blagonaklono gledali na studentski bunt.

​Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević je na Fejsbuku optužio crnogorske studente za kukavičluk jer nijesu, kako tvrdi, imali hrabrosti da se sukobe sa policijom kao što su to učinile njihove kolege u Rimu.

Kritike na račun Medojevića

Reagujući na izjavu opozicionog lidera, Ognjen Jovović istakao je da su studenti željeli i uspjeli da miting liše bilo kakvog političkog karaktera

"Neka oni, na kraju krajeva, izvedu narod na ulice pa neka se biju sa policijom i sve ostalo. Mislim da je loše gurati studente u nešto i preko njih ostvarivati lične interese. Imam nepovjerljiv stav prema političkim partijama zato i nijesam član niti jedne. Vidim da i vlast i opozicija jedni druge podupiru neprestano. Kada zatreba opoziciji evo je vlast , kada zatreba vlasti, evo je opozicija. Mislim da je to jedna puka estetika", smatra Jović.

Kritike demonstrantima jer se nijesu sukobili sa policijom: Nebojša Medojević
Kritike demonstrantima jer se nijesu sukobili sa policijom: Nebojša Medojević
Profesor Bešić je prozivke lidera Pokreta za promjene na račun studenata nazvao paradoksalnim. Medojević je, između ostalog, optužio studente da su izbjegli da kritikuju Vladu i bivšeg premijera, a da su se ostrvili samo na parlament i poslanike

"Kada pogledate to logički, stvar je potpuno paradoksalna. Taj lider i njemu slični zapravo kažu studentima sledeću stvar – Ko vama daje pravo da protestujete za ono što je vaš problem? Zašto ne protestujete za ono što je moj i naš problem ? Ja ću sada da vas pljujem i delegitimišem vaše delovanje zato što ono nema onu nomenklaturu koju ja mislim da treba da ima. Prema tome, ili će te protestovati na način kako ja to mislim da trebate ili nemojte protestovati uopšte jer ako to radite prozvaćemo vas da ste kukavice. Ta vrsta političke diskvalifikacije mislim da je zaista krajnje primitivna i msilim da će studenti biti dovoljno zreli i mudri da se neće osvrtati na tu vrstu malicioznosti", kaže Bešić.

Podsjetimo, sa najmasovnijeg studentskog skupa u posljednjih 20 godina, na platou ispred zgrade Skupštine Crne Gore studenti su poručili državi da više neće ćutati i da će dići glas protiv stanja u visokom obrazovanju ali i cijelom društvu.

Na transparentima, koje je nosilo preko četiri hiljade studenata iz Podgorice, Nikšića, Igala , Kotora, Bijelog Polja i Berana pisalo je, između ostalog, "Neću više da ćutim", "Mi studiramo vi profitirate", "Da li smo mi budućnost ove države", "Krivi smo zato što smo vas pustili".
XS
SM
MD
LG