Dostupni linkovi

Josipović: Vukovar je hrvatski ponos



Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je danas na obeležavanju 20. godisnjice pada Vukovara da je taj grad hrvatski ponos.

"Ovde se nalazimo svake godine da obeležimo žrtvu Vukovara. Vukovar je simbol i motivacija da radimo više i bolje i ostvarimo dobro za naše građane", rekao je Josipović.

Predsednik Sabora Luka Bebić novinarima je rekao da za Vukovar nikad nije moguće previše učiniti. On je kazao da su "tromesečnim herojskim otporom 1991. branitelji Vukovara pružili priliku da se Hrvatska bolje organizuje u otporu agresoru".

Poslednji zapovednik odbrane Vukovara 1991. penzionisani brigadir Branko Borkovic ocenio je da je Vukovar pobednik.

Dodao je da se pred Hrvatskom nalazi jos puno izazova, rekavsi pri tom da "...još nismo izgradili dobrosusedske odnose i još iz Srbije dolaze optužnice
kojim se pokušavaju zameniti zločinci i žrtve".

U Vukovar su 18. novembra, posle tromesečnih borbi u kojima je grad skoro potpuno uništen, ušle jedinice bivše Jugoslovenske narodne armije.

Obeležavanje Dana sećanja na žrtve Vukovara 1991. započelo je u vukovarskoj bolnici komemorativnim programom odakle su se učesnici u Koloni sećanja gradskim ulicama uputili prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata gde će državna i druge delegacije položiti vence i zapaliti sveće.

Prema proceni policije u Koloni sećanja nalazi se između 40.000 i 50.000 učesnika.
XS
SM
MD
LG