Dostupni linkovi

Sud traži hapšenje bivše predsednice Arojo



Sud u Filipinima objavio je danas nalog za hapšenje bivše predsednice Glorije Makapagal Arojo po optužbi za izbornu prevaru, u nameri da spreči njeno bekstvo iz zemlje.

Arojo odbacuje ove optužbe i tvrdi da vlasti krše njena prava, jer joj ne dozvoljavaju da ode u inostranstvo na lečenje.

Vrhovni sud joj je prethodno odobrio da putuje, ali je nižestepeni sud potom objavio nalog za hapšenje, zbog kojeg ona sada ne može da napusti zemlju.

Arojo se oporavlja u bolnici od kada je bezuspešno pokušala da napusti zemlju pre tri dana. Komentatori ne očekuju da će ona odmah biti prebačena u zatvor, imajući u vidu njeno zdravstveno stanje.

Tužbu zbog navodne izborne prevare na glasanju za članove Kongresa 2007. godine podnela je pred sudom u Manili izborna komisija. Za ovo krivično delo predviđena je kazna do 40 godina zatvora.

Arojo (64) se povukla sa vlasti prošle godine, a u međuvremenu je izabrana za poslanika u Predstavničkom domu

Pored izbornih malverzacija, na teret joj se stavlja i navodna zloupotreba državnih fondova i ostvarivanje nezakonite koristi iz ugovora sa stranim kompanijama.

Njen naslednik na predsedničkoj funkciji, predsednik Beninjo Akvino pobedio je na osnovu obećanja da će iskoreniti korupciju i da će početi od bivše predsednice Arojo.
XS
SM
MD
LG