Dostupni linkovi

Stefanović: Ne želimo nikakav međudržavni sporazum


Stefanović: Ne želimo nikakav međudržavni sporazum
Šef pregovaračkog tima Srbije Borko Stefanović. 24. februar 2011.
Šef pregovaračkog tima Srbije Borko Stefanović. 24. februar 2011.














Branka Mihajlović

Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom, Borko Stefanović izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je rešenje za prelaze Brnjak i Jarinje blizu, ali da još uvek nije postignut konačan dogovor.

Srbija svakako neće potpisivati sporazum, kaže on, koji ima karakter međudržavnog akta jer ne priznaje nezavisno Kosovo.

RSE: Kako komentarišete izjavu šefice pregovaračkog ttima iz Prištine
Edite Tahiri, da je kosovska vlast spremna na zajedničko upravljanje delom granice i da to treba da se verifikuje međudržavnim sporazumom?

Stefanović: Još se nismo dogovorili oko konkretnog rešenja. Postoji nekoliko opcija, videćemo koja je povoljnija za nas. Ni jedno rešenje oko kojeg se dogovorimo za nas neće predstavljati bilo kakvo potvrđivanje međunarodne granice. Za nas ne postoji granica prema Kosovu i Metohiji, samo administrativna linija. Što se tiče postizanja nekog međudržavnog sporazuma, to ne dolazi u obzir zato što mi ne priznajemo takozvanu nezavisnost Kosovo. Sva rešenja će se postići kroz dijalog, s obzirom da kao što se vidi mi smo vrlo intenzivno razgovarali sa predstavnicima međunarodne zajednice oko regulisanja Jarinja i Brnjaka i tu se pokazuje da su ti razgovori ipak vođeni, a setite se da je sve vreme iz Prištine, pa čak i nekih evropskih krugova govoreno da od toga nema ništa, da se o tome ne priča. Prema tome, da li će ovo biti rešenje ili ne, zavisiće pre svega od toga da li možemo da se dogovorimo, da li možemo da dobijemo i mi i oni ono što je naš interes i da mi u toj situaciji imamo najbolje moguće rešenje i, naravno, ostaje da se vidi narednih dana.

RSE: Da li je suština tog novog rešenja, uz različite modalitete, integrisano kontrolisanje granica na severu Kosova?

Stefanović: Ne, to je samo jedna od mogućnosti. I ako to bude rešenje to sigurno neće biti integrisana kontrola granice jer za nas granice ne postoje. Viđenje administrativne linije od strane Prištine je njihovo viđenje, a naše viđenje je, kao što znate, dijametralno suprotno.

RSE: Da li ima nečeg spornog da EU bude jedan od garanta i potpisnika ovog sporazuma?

Stefanović: Ne, to ćemo videti u danima koji dolaze.

RSE: Da li je tačno da se razmatra mogućnost da se u petak krene sa nastavkom dijaloga?

Stefanović: Ja mislim da to neće biti u petak, ali će biti vrlo brzo.
Kompletan intervju možete pročitati OVDE.
XS
SM
MD
LG