Dostupni linkovi

Ubrzana prodaja italijanskih obveznica


Evropske banke planiraju da prodaju još 300 milijardi evra, koje posjeduju u italijanskim dugovanjima u pokušaju da preduprijede pogoršanje dužničke krize u evrozoni i izbjegnu otpisivanja zaduženja.

Investitori, koji se još oporavljaju od velikih gubitaka novca pozajmljenog Grčkoj ne žele ponove istu grešku. Tada su, pod pritiskom vlada i nadanjima da će ih odlazak u bankrot zaštititi od većih gubitaka, čekali dok nije bilo prekasno da prodaju obveznice.

Sada, pošto je Evropska Centralna banka objavila zahtjev za italijanskim obveznicama koje možda na drugi način ne bi ni postojale, članovu upravnih odbora nekih od najvećih evropskih banaka smatraju da je sada pravo vrijeme za prodaju obveznica.

Mnogi od njih, takođe su promijenili dugotrajne navike da otkupljuju nove italijanske obveznice, čime Rimu uskraćuju važnu bazu za podršku.

Donji dom italijanskog parlamenta trebalo bi da danas usvoji paket dopunskih mjera štednje, a koje su raniej odobrene u Gornjem domu ili Senatu. Poslije toga, prema ranijem dogovoru, premijer Silvio Berluskoni, koji je izgubio podršku većine u parlamentu, podnijeće ostavku.
XS
SM
MD
LG