Dostupni linkovi

SAD traže od Irana odgovor na optužbe agencije UN-a


Američki državni sekretar Hilari Klinton zatražila je danas da Iran u narednih nekoliko dana odgovori na optužbe kontrolne agencije UN o tome da je Islamska Republika pokušala da napravi atomsku bombu.

Klintonova je u govoru na azijsko-pacifičkom samitu u Honoluluu rekla da SAD obavljaju konsultacije sa saveznicima o daljem jačanju pritiska na Teheran. Ona nije precizirala o kojoj vrsti akcije je riječ.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je ranije ove sedmice da je Iran radio na razvoju nuklearnog oružja i da to možda čini i danas.

"Iran je se odavno bavi obmanjivanjem i poricanjem kada je riječ o njegovom nuklearnom programu. Očekujemo da Iran u narednim danima odgovori na ozbiljna pitanja iz ovog izvještaja", rela je Klintonova.

Agencija UN juče je podijelila satelitske snimke, pisma i dijagrame sa 35 zemalja, kako bi podržala optužbe iznesene u izvještaju. Glavni iranski izaslanik u IAEA odbacio je ovu prezentaciju kao materijal koji su fabrikovale SAD i njihovi saveznici.
XS
SM
MD
LG