Dostupni linkovi

Lukšić najavio 55 miliona evra za podsticaj zapošljavanja



Crnogorski premijer Igor Lukšić najavio je danas da će dr ava u naredne dve godine izdvojiti oko 55 miliona evra za podršku projektima zapošljavanja.

Prilikom posete Zavodu za zapošljavanje Crne Gore, Lukšić je najavio podsticaj države projektima koji uključuju novi model pripravničkog staža visokoškolaca i subvencije države poljoprivrednicima za doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Najavio je i subvencije poslodavcima za zapošljavanje "teže zapošljivih kategorija stanovništva", kao i aktivnu ulogu države u podsticanju novih investicija privatnog sektora u turizmu, zelenoj energiji, poljoprivredi, zanatstvu.

Vlada će, rekao je njen premijer, narednih sedmica inicirati izmene Zakona o volonterskom radu, kojima bi se obuka pripravnika bez zasnivanja radnog odnosa, kao vid volonterskog rada, priznala kao pripravnički staž.

Lukšić je podsetio da je vlada radi podsticanja zaposljavanja crnogorskih građana, smanjila broj dozvola za zapošljavanje stranaca na 25.000, što je manje za 2.000 u odnosu na ovu godinu.

Crnogorski premijer je apelovao na državni i privatne univerzitete da predlože svoje viđenje dugoročne politike zapošljavanja.
XS
SM
MD
LG