Dostupni linkovi

Njujork tajms: Stroža pravila za novinare u Kini



Kineske vlasti su najavile nova, stroža pravila za ponašanje novinara, piše danas "Njujork tajms", ukazujući da se radi o jednoj u nizu akcija Pekinga koje su preduzete radi kontrole glasina i smanjivanja uticaja mikroblogova na Internetu,
kojih je u Kini sve više.

Generalna uprava za štampu i publikacije Kine saopštila je na svom sajtu da se novinarima zabranjuje da u svoje izveštaje uvršćuju neproverene informacije dobijene preko Interneta i SMS poruka.

Novinarima se takodje nalaže da za "kritične" informacije moraju imati najmanje dva izvora i da moraju lično obaviti intervjue kad prikupljaju podatke.

Netačni izveštaji moraju biti praćeni ispravkama i izvinjenjima.

Ozbiljniji prekršaji mogu voditi ka suspenziji, pa čak i ka povlačenju novinarske dozvole koju izdaje vlada.

Na godišnjem zasedanju rukovodstva Komunističke partije Kine, koje je održano prošlog meseca, razgovaralo se o sve većem kulturnom zamahu zemlje, a javili su se i zahtevi za pojačanjem nadzora nad novinarstvom i Internetom.

Vlasti u Kini su naročito osetljive na brzo širenje glasina o korupciji i zloupotrebi službenog položaja medju državnim zvaničnicima - što je česta tema na mikroblogovima.

Novinari u nekim od važnijih medijskih organizacija u Pekingu tvrde da se glasine i druge neproverene informacije ionako proveravaju pre no što budu objavljene.
XS
SM
MD
LG