Dostupni linkovi

EU: Zabuna oko kreditnog rejtinga Francuske ozbiljan incident



Evropski komesar za unutrašnje tržište Mišel Barnije nazvao je danas "ozbiljnim incidentom" poruku koja je greškom poslata abonentima agencije za kreditni rekting Standard and Purs (S&P) koja navodi na zaključak da je kreditni rejting Francuske smanjen.

"Ovaj incident je ozbiljan i pokazuje da, u izuzetno nesigurnoj i napetoj atmosferi koja je trenutno prisutna na tržištima, akteri tih tržišta moraju da ispolje preciznost i izuzetan osećaj odgovornosti", naveo je Barnije u saopštenju.

Esma, evropska služba za nadzor agencija za kreditni rejting, zajedno sa francuskom Upravom za finansijska tržišta "proceniće i odlučiti o posledicama" incidenta, rekao je Barnije.

Evropski komesar je kazao i da je "uveren da Evropa treba da usvoji striktne i stroge propise, medju kojima ali ne samo za agencije za kreditni rejting". Barnije će iduće sedmice predstaviti projekat zakona u tom domenu.

Agencija za kreditni S&P u četvrtak je saopštila da je greškom poslata poruka nekim njenim abonentima koja navodi na zaključak da je smanjen kreditni rejting Francuske.

U saopštenju je navedeno da je kreditni rejting Francuske nepromenjen, da je i dalje na najvišem nivou, AAA uz "stabilnu" perspektivu, i da greška, izazvana automatskim slanjem poruka nekim abonentima, nije rezultat bilo kakvog procesa ocenjivanja rejtinga te zemlje.
XS
SM
MD
LG