Dostupni linkovi

Ponovno izjašnjavanje o optužnici za nepoštivanje Suda



Pretresno vijeće Haškog tribunala zakazalo je za danas dodatno stupanje Vojislava Šešelja pred sud, radi izjašnjavanja o navodima treće optužnice za nepoštivanje suda. Šešelj je prošlog petka odbio da se izjasni o ovoj optužnici, navodeći da je "nije shvatio" i da ne može da se izjašnjava dok mu se ne vrati pravo na privilegovano komuniciranje sa pravnim savjetnicima.

Ukoliko se ni u petak, 11. novembra, ne bude izjasnio o krivici, sudija će u ime optuženog u spis unijeti da se izjasnio da nije kriv. Postupak je pokrenut zato što se Šešelj u više navrata oglušio o naloge suda da sa svog internet sajta ukloni svoje knjige i podneske koji sadrže informacije o zaštićenim svjedocima sa suđenja u glavnom postupku, koji se vodi za zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

Na kraju prvog suđenja za nepoštivanje suda, Šešelj je pravosnažno osuđen na 15 mjeseci zatvora, a na kraju drugog na 18 mjeseci. Šešelj je najavio da će se žaliti na ovu presudu. U glavnom postupku, završne riječi strana u postupku zakazane su za početak marta 2012. godine.
XS
SM
MD
LG