Dostupni linkovi

Papadimos: Brže rešavanje problema saradnjom svih



Novi grčki premijer Lukas Papadimos rekao je danas da će ogromni ekonomski problemi sa kojima se Grčka suočava biti brže rešeni jedinstvom i saradnjom svih političkih aktera.

Papadimos je ukazao da će finansijski problemi biti rešeni samo uz saradnju svih partija i dodao da će grčko učešće u evro zoni učiniti lakšim ekonomski oporavak zemlje.

On je, takođe, naveo i da nije određen datum za prevremene izbore u Grčkoj, čije održavanje se očekuje u februaru 2012.

Bivši potpredsednik Evropske centralne banke Papadimos imenovan je danas za novog premijera grčke prelazne koalicione vlade, posle četiri dana pregovora između lidera socijalističkog PASOK-a i dosadašnjeg premijera Jorgosa Papandreua i opozicione Nove demokratije, Andonisa Samarasa.

Zadaci prelazne vlade su da okonča ozbiljnu političku krizu koja je ugrozila finansijsku pomoć međunarodne zajednice Grčkoj i njen opstanak u 17-članoj evro zoni.

Grčka očekuje novu tranšu pomoći od osam milijardi evra iz starog paketa Međunarodnog monetarnog fonda i EU od 110 milijardi evra, kako ne bi bankrotirala.

Ta pomoć bi mogla da bude već početkom decembra.

Nova vlada će, takođe, morati da primeni odluke koje su donete na samitu EU krajem oktobra kako bi dobila novi zajam od 130 milijardi evra.
XS
SM
MD
LG