Dostupni linkovi

Mladić se zbog bolesti neće pojaviti u sudnici



Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić neće se danas pojaviti u sudnici Haškog tribunala zbog bolesti, saopšteno je u Hagu.

Mladić je, tokom zasedanja koje počinje u 16 časova, trebalo da se izjasni o krivici po trećoj dopunjenoj optužnici koju je tužilaštvo podiglo krajem oktobra.

Optužnica je dopunjena optužbom za streljanje tridesetak Bošnjaka u selu Bišina kod Šekovića u leto 1995. godine.

Ostali navodi optužnice protiv Mladića ostali su isti.

On je u 11 tačaka optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti nad nesrbima
i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95.

Kako je juče potvrdio Tribunal, ekipa lekara iz Srbije iduće nedelje će u pritvoru suda pregledati generala Mladića što je on zatražio tokom poslednjeg pojavljivanja u sudnici početkom oktobra, ponavljajući da je "veoma bolestan".

Tribunal je više puta saopštavao da se Mladiću pruža najbolja raspoloživa medicinska nega i da nisu pronađeni simptomi ozbiljnijih oboljenja.

Optužnica protiv Mladića usredsređena je na etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH 1992-95; kampanju terora artiljerijskim i snajperskim napadima na civile tokom opsade Sarajeva u istom periodu; genocid nad oko 7.000 Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. i nad nesrbima u još osam opština u BiH i uzimanje međunarodnih talaca u maju te godine.
XS
SM
MD
LG