Dostupni linkovi

O.Ivanović: Kfor i Euleks moraju da nađu napadače na Srbe



Državni sekretar u Ministarstvu Vlade Srbije za Kosovo Oliver Ivanović ocenio je danas da tenzije na severu Kosova, nakon ubistva Srbina u naselju Brđani, može smiriti brza reakcija Kfora i Euleksa koji su do sada bili, kako je istakao, "bolećivi prema nasilju ekstremnih Albanaca".

"Teško je reći da li je incident (u Brđanima) bio planiran, ali je bio očekivan jer su Kfor i Euleks potpuno koncentrisani na nešto što nije njihov zadatak, a to je sprovođenje političkih odluka Prištine u veoma napetoj situaciji", rekao je Ivanović za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, te međunarodne misije su zanemarile ono što je njihov primarni zadatak - stvaranje sigurnog okruženja za sve na Kosovu, a posebno u sredinama gde su dve etničke zajednice u kontaktu.

U sinoćnjem sukobu Albanaca i Srba u naselju Brđani iz vatrenog oružja ranjena su trojica Srba, od kojih je jedan, Savo Mojsić, umro u bolnici.

Ivanović je ocenio da u smirivanju tenzija neće pomoći izjava američkog ambasadora Kristofera Dela koji je za Glas Amerike juče doveo sever Kosova u kontekst organizovanog kriminala.

Ivanović je istakao da je "ta izjava skretanje pažnje sa glavnog problema".

"Institucije u Prištini ne mogu da se izbore sa organizovanim kriminalom u svojim sredinama i onda skreću pažnju na sever", rekao je on.

Policija Kosova je nakon incidenta pretresla šest kuća, ali nije našla ništa sumnjivo, izjavio je danas portparol Regionalne policije u Mitrovici Besim Hoti.

Hoti je agenciji Beta rekao da policija nastavlja intenzivnu istragu, ali da ima problema jer stanovnici Brđana ne sarađuju u dovoljnoj meri.

Prištinski portali pišu da je do sukoba došlo kada je grupa Srba pokušala da ukrade vrata i prozore u kućama koje u Brđanima grade Albanci.

Ovaj incident su najoštrije osudili predsednica i Vlada Kosova, kao i međunarodne organizacije.
XS
SM
MD
LG