Dostupni linkovi

Lagard: Evropa da bude politički jasnija o krizi



Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard (Christine Lagard) izjavila je danas u Pekingu da evropske vlade treba da politički jasnije govore o suzbijanju dužničke krize da bi učvrstile poverenje poverilaca i investitora.

Prema njenim rečima, jasniji pravac rukovođenja evropskim odgovorom na finansijsku krizu pozitivno bi uticao na finansijsku stabilnost.

Šefica MMF je rekla da su zemlje u razvoju ponudile novac MMF-u, ali da nisu želele da on bude preusmeren na Evropu.

"Zaista ne razumemo ko će iz ovoga da izađe kao lider, ali smatram da trenutna konfuzija apsolutno vodi ka nestabilnosti. Prema tome, sa moje tačke gledišta kao poverioca, MMF-a, politička jasnoća vodi većoj stabilnosti", rekla je Lagard na konferenciji za novinare.

Ona je izričto spomenula Grčku i Italiju, rekavši da je takva jasnoća "veoma potrebna" da bi se učvrstilo poverenje investitora.

Zebnje za budućnost Grčke su se produbile posle odugovlačenja pregovora u Atini o formiranju privremene koalicione vlade kako bi se donele mere nužne da država ne bankrotira.

Haos je nastao u ionako nestabilnoj Italiji, te se juče kamata na obveznice popela na vrtoglavih 7,4 odsto.

Investitori se plaši da bi i Italija, nakon Portugalije i Grčke, mogla da zatraži finansijsku pomoć svojih partnera u zoni evra.

Međutim, italijanski dug od 1.900 milijardi evra je prevelik da bi zemlje u zoni evra mogli da ga pokriju.
XS
SM
MD
LG