Dostupni linkovi

Ruski naučnici nastoje da spasu svemirsku letelicu



Ruski naučnici grozničavo danas nastoje da pokrenu motore bespilotne svemirske letelice koja treba da otputuje do Marsovog meseca Fobos i pokupi sa njega uzorke tla, a koja je zbog kvara nakon lansiranja ostala u orbiti Zemlje.

Svemirski brod "Fobos-Tlo" uspešno je sinoć lansiran sa ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu uz pomoć rakete Zenit-2.

Letelica se 11 minuta kasnije odvojila od rakete, a planirano je da potom dva puta upali svoje motore kako bi uhvatila pravac ka Marsu.

To se, međutim, nije dogodilo i "Fobos-Tlo" je ostao u orbiti Zemlje.

Šef Ruske federalne svemirske agencije Vladimir Popovkin je izjavio da oba motora ne rade, verovatno zbog kvara na orijentacionom sistemu svemirskog broda.

Kako je Popovkin izjavio za televiziju, svemirski inžinjeri imaju tri dana da resetuju kompjuterski program letelice kako bi on proradio pre no što baterije prestanu da funkcionišu.

Ovaj slučaj, poslednji u seriji problema sa lansiranjem svemirskih brodova, pobudio je strahovanja u vezi sa stanjem ruske kosmičke industrije.

Ruska svemirska agencija je saopštila da će uspostaviti sopstvenu inspekciju za kontrolu kvaliteta u fabrikama lansiranih raketa.

"Fobos-Tlo", vredan 170 miliona dolara, prva je interplanetarna misija Rusije otkako je 1996. godine propala njena robotska misija na Mars.

Tom prilikom, bespilotna svemirska letelica se srušila na Zemlju ubrzo pošto je lansirana, a uzrok je bio kvar na motoru.

Ako kontrolori letenja ne uspeju da poprave sisteme na "Fobos-Gruntu", tone njegovog izuzetno toksičnog goriva pretvoriće se u najopasniji mogući objekat stvoren čovekovim rukama koji će pasti na Zemlju iz Orbite, upozorio je veteran američke svemirske agencije NASA Džejms Olberg (James).

"Oko sedam tona nitrogen teroksida i hidrazina koji se mogu smrznuti pre konačnog ulaska (u atmosferu), pretvoriće se u najsmrtonosniji mogući satelit svih vremena koji che pasti na Zemlju. Ono što je trebalo da bude najteža međuplanetarna svemirska letelica svih vremena može se pretvoriti u jednu od najtežih svemirskih olupina koja će ikada pasti na Zemlju - bez kontrole".
XS
SM
MD
LG