Dostupni linkovi

KFOR: Upotreba suzavca kod Jarinja bila opravdana



Kfor je agenciji Beta potvrdio da je jutros koristilo suzavac tokom zatvaranja alternativnog puta ka Rudnici kod administrativnog prelaza Jarinje na severu Kosova, ocenivši da je upotreba suzavca bila "kratka, izolovana i opravdana".

"Kfor je, sa Euleksom, krenuo u akciju kako bi sprečio korišćenje alternativnog puta zapadno od reke Ibar za nedozvoljeno prelaženje granice i da bi kontrolisao saobraćaj na novom kontrolnom punktu za vozila" koji su međunarodne snage jutros uspostavile na prelazu kod Jarinja, rekao je portparol Kfor Uve Novicki (Uwe Nowitcki).

Prema njegovim rečima, suzavac je upotrebljen "da bi sprečio dva kamiona da ugroze bezbednost novog kontrolnog punkta za vozila, kao i osoblje Kfora i Euleksa na tom punktu" koji je ustanovljen "kao podrška Euleksu".

Upotreba suzavca se dogodila oko četiri sata ujutro, trajala je oko dva minuta i bila je "kratka, izolovana i opravdana", dodao je Novicki.

Portparol međunarodnih snaga je ukazao da je misija Kfora održavanje "bezbednog i sigurnog okruženja i obezbeđivanje slobode kretanja" i ocenio da je čitava akcija bila "u potpunosti u skladu sa okvirima misije".

Pripadnici americkog Kfora iz baze u blizini administrativnog prelaza Jarinje uklonili su jutros oko dva sata barikadu koju su postavili Srbi.

Srbi su tu postavili barikadu da bi onemogucili vozilima Euleksa da do
prelaza prevoze albanske carinike i pogranicne policajce.

Građani koji su dežurali pored barikade povukli su se, a dvojica Srba su privedena i posle sat vremena puštena.

Ubrzo posle uklanjanja barikade počelo je okupljanje stanovnika Leposavića, Leška i okolnih mesta.

Oni su dovezli kamione, izručili dodatne količine peska i preprecili put koji vodi do prelaza Jarinje.
XS
SM
MD
LG