Dostupni linkovi

Nekoliko desetina blokiranih rudara u Kini



Četiri rudara su poginula, a nekoliko desetina ostalo je blokirano u jami rudnika u gradu Sanmensija u provinciji Henan nakon "pucanja stijene", izjavili su danas kineski zvaničnici. Prema riječima zvaničnika, četiri rudara su poginula u nesreći, koja se desila kasno sinoć, a 50 se vodi kao nestalo.

Kineski džavni mediji javili su da je do pucanja stijene došlo neposredno nakon zemljotresa. Do pucanja stijene došlo je zbog eksplozije uzrokovane iznenadnim oslobađanjem nagomilanog pritiska u jami rudnika.

Portparol državne kompanije "Jima koul grup", pod čijom je upravom rudnik Sanmensija, rekao je da je u toku intenzivna potraga za nestalima. Lokalni zvaničnici navode da je u jami rudnika u vrijeme nesreće bilo 75 rudara. Oko 14 je uspjelo da pobjegne, dok je za četvoricu potvrđeno da su poginuli. Spasilačke službe ističu da su uspjeli da spasu sedam rudara.

Stopa smrtnosti u kineskoj rudarskoj industriji najveća je na svijetu iako su sprovedene brojne mjere za povećanje bezbjednostnih standarda.
XS
SM
MD
LG