Dostupni linkovi

Ljajić: Istraga o skrivanju Mladića unutrašnja stvar



Predsednik Nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da istraga o skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića treba da bude predmet državnih organa Srbije, a ne "nekoga sa strane".

"To treba da bude unutrašnja stvar za istragu koju ćemo mi voditi zbog nas samih, a ne zbog bilo koga u međunarodnoj zajednici", rekao je Ljajić novinarima u Beogradu.

Povodom posete glavnog haškog tužioca Serža Bramerca (Serge Brammertz) Beogradu, najavljene za 8. novembar, Ljajić je kazao da je to uobičajena radna poseta pre podnošenja njegovog izveštaja Savetu bezbednosti UN.

"Očekujemo najpozitivniji izveštaj do sada iz razloga što smo mi zatvorili sva otvorena poglavlja u odnosima sa Haškim tribunalom", naveo je Ljajić.

On je podsetio da su Haškom tribunalu izručeni svi optuženi, da je predata sva dokumentacija, ostvaren uvid u arhive onda kada je Tribunal to tražio, a svi svedoci su oslobođeni obaveze čuvanja državne i vojne tajne.

Glavni tužilac Haškog tribunala izjavio je 19. oktobra u Hagu da od vlasti Srbije početkom novembra očekuje izveštaj o tome gde se general Ratko Mladić godinama krio i ko mu je pomagao.
XS
SM
MD
LG