Dostupni linkovi

Srbija podnosi dopunske argumente protiv Hrvatske



Srbija će sutra, 4. novembra, podneti Međunarodnom sudu pravde dopunske pisane argumente protiv Hrvatske u sporu u kojem su dve države jedna protiv druge podnele tužbe za genocid tokom sukoba u Hrvatskoj 1991-95.

Hrvatska je tužbu protiv tadašnje SR Jugoslavije podnela najvišem sudu UN u julu 1999, a Srbija je kontra-tužbu sudu dostavila u januaru prošle godine.

Vlasti u Zagrebu su krajem 2010. odgovorile na kontra-tužbu, a zvanični Beograd ima rok do 4. novembra da uzvrati na taj podnesak.

Hrvatska će zatim imati priliku da uloži još jedan pisani odgovor, a ukoliko strane ne budu do tada odustale od tužbi, glavna usmena rasprava mogla bi biti održana 2013. godine.

U obimnom podnesku koji će u petak predati Međunarodnom sudu pravde, Srbija će se, kako saznaje agencija Beta, između ostalog, pozvati na presudu kojom je Haški tribunal u aprilu ove godine osudio hrvatskog generala Antu Gotovinu na 24 godine zatvora zbog progona srpskog stanovništva iz Kninske krajine, tokom i posle operacije Oluja 1995.

Prema toj presudi, tadašnji državni vrh Hrvatske, na čelu sa predsednikom Franjom Tuđmanom, učestvovao je u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje srpskih civila sa hrvatske teritorije.
XS
SM
MD
LG