Dostupni linkovi

Konuzin ovaj put izazvao reakciju vladajuće stranke



Ambasador Konuzin na Bezbednosnom forumu, Beograd, septembar 2011.

Ljudmila Cvetković

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin zatalasao je domaću političku javnost još jednom. Njegovo obraćanje pristalicama Srpske napredne stranke gde je pohvalio narastanje SNS-a kao nacionalnog faktora mnogi su doživeli kao mešanje u unutrašnje stvari Srbije.

No, upada u oči da je vlast više zabolela ova, po analitičarima, "soft" Konuzinova poruka od one kada je na beogradskom Bezbednosnom forumu uzvikivao “Ima li ovde Srba koji će braniti Kosovo”?

Ovoga puta je Konuzin preterao čak i za prema njemu trpeljive Tadićeve demokrate. Politički govor koji je održao na skupu jedne partije je bio van Bečke konvencije i svih diplomatskih protokola, kaže za RSE Jelena Trivan, potpredsenica Demokratske stranke.

„I gospodin Vučić kada objašnjava da ne zna i ne razume razliku između gostovanja političkih lidera, na primer Papandreua ili Šredera ili Karla Bilta, koji su politički lideri izabrani na izborima, i u tom smislu mogu da reprezentuju svoje političke stavove. Gospodin Konuzin je službenik koji nema pravo da iznosi svoje privatne stavove u zemlji domaćinu odnosno da učestvuje u političkom životu zemlje domaćina. Ja ironično umem da kažem da se gospodin Konuzin toliko odomaćio da više ne razume da je ovo zemlja domaćin a on gost u njoj“, kaže Trivan.

Zameniku predsednika Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću, koji priznaje da drugi ambasadori koji su bili na skupu naprednjaka nisu želeli i da se obrate prisutnima, nije bilo jasno šta je problematično u nastupu Konuzina. "Ovo je tema zato što režim nema šta više da uradi protiv SNS”, rekao je Vučić.

Kad može Papandreu...

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
“Šta je to što je loše učinio ambsador Konuzin. Kada je gospodin Papandreu kao predsednik vlade jedne suverene države dolazio ovde na izborne skupove svega četiri dana pred izbore da nam govori za koga treba da glasamo mi nismo napali Grčku sutradan i nismo napali gospodina Papandreua”, rekao je Vučić.

Ruski ambasador, čijim je plakatima nedavno bio izlepljen Beograd na kojima je pisalo “Konuzina za predsednika!“, je u subotu u Nišu na skupu naprednjaka povodom tri godine postojanja stranke poručio da je “SNS postala jedan od glavnih pokazatelja raspoloženja građana Srbije i da je time stekla mogućnost da pravi planove opštenacionalnog karaktera, ali istovremeno i odgovornost zbog poverenja i nade koje ljudi polažu u tu političku partiju”.

Stranke sa jakim nacionalnim predznakom, koje se zalažu za što čvršću saradnju sa Rusijom, tvrde da se u Srbiji vodi hajka protiv Konuzina a Nenad Čanak lider Lige socijaldemorkata Vojvodine, koja podržava vladajuću koaliciju poziva da se Konuzin proglasi personom non grata i "po kratkom postupku protera".

Lični, a ne stav ruske vlade

Izjave ruskog ambasadora u Beogradu su često na ivici diplomatskog rečnika a spoljnopolitički komentator ruskog Komersanta Genadij Sisojev kaže da se aktivno učestovanje jednog ambsadora na nekom predizbornom stranačkom skupu protivi ruskoj diplomatskoj praksi.

“On može da prisustvuje tamo ali nikako da govori. Ja ne znam za još neki slučaj da ruski ambasador bilo gde učestvuje aktivno u predizbornim skupovima, da govori na političkim skupovima stranka koje se bore za vlast. Ne samo Rusija, mislim da nijedna zemlja to ne bi tolerisala”, kaže Sisojev. On ipak ne veruje da Konuzin ovakvim porukama iznosi stav ruske vlade.

Sergej Lavrov i Vuk Jeremić
Sergej Lavrov i Vuk Jeremić
Konuzin, koji je sam letos protestovao u srpskom Ministarstvu spoljnih poslova zbog izjave opozicionog lidera Čedomira Jovanovića da su se srpski i ruski šefovi diplomatija Vuk Jeremić i Sergej Lavrov „grlili kao medvedi" pre mesec dana je na beogradskom Bezbednosnom forumu veoma oštrim tonom optužio učesnike što ne brane interese svoje zemlje u vezi sa Kosovom.

“Ima li Srba u ovoj prostoriji? Brinete li se vi za sudbinu svojih sunarodnika?” uzvikivao je tada ljutito Konuzin.

Upravo taj događaj, za koji skoro da nije bilo dileme u političkoj javnosti da je predstavlajo svojevrsni diplomatski incident, bio je jači povod za reagovanje, smatra spoljnopolitički komentator Politike Boško Jakšić.
Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ocenjuje da je DS ovaj put reagovala u funkciji preizborne kampanje.

“I demokrate su imale priliku ako ništa drugo da barem uruče demarš Ruskoj ambasadi, međutim, ništa nisu uradili. Moram da priznam da sada ne nalazim logiku u tome da reaguju ovoga puta kada je ambasador Konuzin ipak bio više soft u odnosu na onog hard Konuzina kakav je bio pre mesec dana. Čini mi se da je to sada više u funkciji unutrašnje politike i predizborne kampanje nego spoljne politike”, ocenjuje Jakšić.

Naprednjaci kažu da je na njihovom skupu prisustvovalo 15 ambasadora i 35 predstavnika diplomatskog kora među kojima predstavnici ambasada SAD, Nemačke, Japana i Crne Gore.

Zbog zvižduka predstavnicima pojedinih zapadnih zemalja izvinili su se predsednik stranke i njegov zamenik Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić i pozvali prisutne da aplauzom pozdrave sve predstavnike ambasada koji su došli na skup.

Ruski MIP podržao Konuzina

Ruski MIP podržao Konuzina

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da učešće ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Konuzina na skupu Srpske napredne stranke smatra uobičajenom diplomatskom praksom.

"Održavanje kontakata sa svim političkim snagama države u kojoj ambasador boravi i učešće na različitim manifestacijama koje one organizuju predstavlja uobičajenu međunarodnu diplomatsku praksu", naveli su u ruskom Ministarstvu, prenosi RIA Novosti.

“Učešće Konuzina na skupu ove opozicione stranke je, kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova prosleđenom ruskoj novinskoj agenciji, "poslužilo kao povod nekim srpskim političarima da govore o navodnom pokušaju mešanja ambasadora u unutrašnje stvari" Srbije.
XS
SM
MD
LG