Dostupni linkovi

HDZ razmišlja da podigne kredit za kampanju



Premijerka Hrvatske i predsednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor izjavila je danas u Omišu da HDZ razmišlja o finansiranju predizborne kampanje podizanjem kredita uz davanje bankama i lične menice.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara kako će HDZ finansirati kampanju pošto je toj stranci zbog istrage o nelegalnom poslovanju blokirana imovina.

Ona nije želela da govori o sudskoj blokadi zgrade stranačke centrale, uputivši novinare na Državno tužilaštvo Hrvatske.

"Ovo su teška vremena za HDZ ali imamo snage i mogućnosti da ih savladamo. Beskompromisno stojim iza borbe protiv korupcije ... Onaj ko je lopov, mora da ide u zatvor", poručila je premijerka.

Županijski sud u Zagrebu doneo je odluku o privremenoj blokadi imovine vladajuće HDZ na zahtev DORH-a, ali ta odluka još nije postala pravosnažna budući da ta stranka ima pravo na žalbu u roku od tri dana.

Zgrada centrale u Zagrebu postala je sudski zalog za 32 miliona kuna protivrpravne imovinske koristi za koju se sumnjiči HDZ.

Država se osigurava kako bi, ako se HDZ-u dokaže krivica, mogla da naplati
štetu koju je stranka počinila.

Krajem prošle sedmice potvrđeno je da je ta stranka, kao pravno lice, pod istragom u okviru istrage o crnim stranačkim fondovima što je prvi put da se istražuje jedna politička stranka, uz to vladajuća.

Reč je o proširenju antikorupcijske istrage u slučaju "Fimi media", odnosno izvlačenja na desetine miliona kuna preko marketinške agencije istog naziva iz državnih preduzeća i ministarstava.

Istraga se u tom slučaju vodi i protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, a navodno je istragom obuhvaćeno i nekoliko bivših i sadašnjih funkcionera HDZ-a.

Predsednica stranke nije na popisu osumnjičenih, ali je navodno pod istragom finansiranje njene predsedničke kampanje 2005.

Politički analitičari ocenjuju da je reč o jakom udarcu vladajućoj stranci što će se itekako osetiti na predstojećim parlamentranim izborima 4. decembra.
XS
SM
MD
LG