Dostupni linkovi

Izrael osudio prijem Palestine u Unesko



Prijem Palestine u Unesko uklanja mogućnost postizanja bliskoistočnog mirovnog sporazuma, ocenilo je danas izraelsko ministarstvo spoljnih poslova i osudilo jednostrani potez Palestinaca.

"Izrael odbacuje odluku Generalne skupštine Unesko ... o prijemu Palestine kao zemlje članice u tu organizaciju", precizira se u tom saopštenju.

Izraelsko ministarstvo ocenjuje da je "reč o jednostranom palestinskom potezu koji neće ništa promeniti na terenu već će samo ukloniti mogućnost mirovnog sporazuma".

Izraelski ambasador u Unesku Nimrod Barkan rekao je agenciji Frans pres da će zemlje koje su podržale zahtev za prijem Palestine u Unesko imati manji uticaj na Izrael.

Unesko je danas primio Palestinu u punopravno članstvo, a za tu rezoluciju je glasalo 107 zemalja, protiv je bilo 14, dok su 52 zemlje bile uzdržane.

SAD, Nemačka i Kanada glasale su protiv, dok su Brazil, Rusija, Kina, Indija, Juzna Afrika i Francuska bile za.

Velika Britanija je bila uzdržana.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je 23. septembra u Njujorku svečano predao zahtev za prijem zemlje u UN, a Savet bezbednosti treba da ga razmotri 11. novembra.

SAD su upozorile Unesko da će u slučaju prijema palestinske države uskratiti finansijsku pomoć toj agenciji koja iznosi 70 miliona dolara.

Izrael je danas takođe najavio suspendovanje pomoći Unesku.
XS
SM
MD
LG