Dostupni linkovi

Lavrov optužio SAD za neiskrenost oko antiraketnog štita



Pregovori Rusije i SAD o antiraketnom štitu ne daju nikakve rezultate, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i optužio Vašington za neiskrenost.

Nakon razgovora sa beloruskim kolegom Sergejem Martinovim u Moskvi, Lavrov je kazao da odsustvo želje SAD da se pravno utvrdi da antiamerički raketni štit nije uperen protiv Rusije, govori o tome da Vašington "nije potpuno iskren".

"Pregovori Rusije i SAD ne daju nikakve rezultate. Naši partneri na sve moguće načine izbegavaju odgovor na jednostavno pitanje: Ako globalni planovi SAD o protivraketnom štitu, kako nas uveravaju, nisu usmereni protiv Rusije, zašto se ne mogu zaključiti jasne pravne garancije koje potvrđuju da to nije usmereno na Rusiju i naše strateške potencijale", rekao je Lavrov.

Po njegovim rečima, Moskva zato sumnja u iskrenost zapadnih partnera i njihovu privrženost lisabonskim sporazumima.

Pomoćnik ruskog predsednika za spoljnu politiku Sergej Prihotko danas je stovremeno izjavio da između dve zemlje nema pogoršanja odnosa, da se pitanja protivraketnog štita rešavaju u radnoj atmosferi i ne utiču na razvoj odnosa u drugim oblastima.

"Tezu o pogoršanju rusko-američkih odnosa nameću oni koji ne žele da vide realne rezultate ogromnog rada i realno nisu zainteresovani za poboljšanje rusko-američkih odnosa", rekao je Prihotko novinarima, ne precizirajući o kome je reč.
XS
SM
MD
LG