Dostupni linkovi

Artmanova ignorisala nalog Tribunala da plati kaznu



Bivša predstavnica glavne tužiteljke Florans Artman (Florence Hartmann) ignorisala je naredbu Haškog tribunala da do 25. oktobra plati globu od 7.000 evra na koju je osuđena zbog nepoštovanja suda, saopštio je danas sud u Hagu.

Pošto Artmanova nije platila globu u dve rate u roku do kraja avgusta, koji je određen pravosnažnom presudom, žalbeno veće Tribunala joj je 12. oktobra naložilo da novac uplati do 25. oktobra ili da sud do 26. oktobra obavesti o razlozima zbog kojih to nije učinila.

Nalažući joj da uplati kaznu, sudije su sredinom oktobra naznačile da im pravila Tribunala dozvoljavaju da novčanu kaznu pretvore u zatvorsku, ne dužu od 12 meseci, pošto saslušaju razloge osuđenog za neplaćanje.

U nalogu žalbenog veća piše i da je Artmanova, dva dana pre isteka roka za plaćanje prve rate globe, 18. avgusta, pismom obavestila predsednika Tribunala Patrika Robinsona (Patrick) da ne može da plati kaznu, podsećajući da je tokom postupka protiv nje 2008. i sud prihvatio da ona nema novca da plati odbranu.

Sud je Artmanovu proglasio krivom za nepoštovanje suda i osudio na globu od 7.000 evra zato što je objavila dve poverljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića.

Ona je od 2000. do 2006. bila predstavnica za medije tadašnje glavne tužiteljke Tribunala Karle Del Ponte (Carla).
XS
SM
MD
LG