Dostupni linkovi

Vehabije iz Gornje Maoče: Ne podržavamo Jašarevića



Nusret Imamović, koji se smatra neformalnim vođom vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči kod Brčkog, ogradio se od napada na ambasadu SAD u Sarajevu, na koju je u petak pucao pripadnik te zajednice Novopazarac Melvid Jašarević.

Imamović je, prema zapisima objavljenim na "Ju tjubu" koje prenosi sarajevski portal "Sarajevo-X.com", kazao da "oni ne pozivaju ljude da čine nasilje".

On ističe da "besciljno krvoproliće nije propisano verom, već da je verom propisan džihad", a to je, kako je rekao, borba na Alahovom putu, borba za uzdizanje Alahove vere.

"Taj džihad mora biti biti javna i obznanjena borba od poznate legalne strane poznatom neprijatelju sa poznatim ciljevima i uslovima", kazao je Imamović i dodao da "Poslanik nikada nije organizovao niti vodio bilo kakav tajni džihad".

Imamović je jedan od stanovnika (vehabija) Gornje Maoče koji su bili uhapšeni u akciji pod nazivom "Svetlost" u februaru prošle godine.

On i još sedam osoba su bili osumnjičeni za organizovani kriminal, ugrožavanje teritorijalne celovitosti i napad na ustavni poredak BiH, izazvanje rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Međutim, protiv njih nikad nije podignuta optužnica.
XS
SM
MD
LG