Dostupni linkovi

U ponoć kraj NATO akcija nad Libijom



NATO će večeras, u ponoć, završiti sedmomesečnu vojnu misiju u Libiji koja je omogućila tamošnjim pobunjenicima da zbace 42-godišnju vlast Moamera Gadafija.

Severnoatlantska alijansa je prestala sa bombardovanjem položaja Gadafijevih snaga ubrzo po njegovoj smrti prošle sedmice, ali je nastavila sa redovnim patroliranjem u vazdušnom prostoru Libije.

Prema podacima NATO zvaničnika, koje prenosi britanski Bi-Bi-Si (BBC) Alijansa je za sedam meseci u tom područiju izvela više od 26.000 borbenih letova. Kako navodi AP, uništila je oko 5.900 vojnih meta.

Procenjuje se da je u napadima uništeno oko 1.000 komada tenkova, oklopnih vozila i teškog naoružanja koje je pripadalo vojnim snagama bivšeg libijskog režima.

Pri tome, uništena je komandna i kontrolna mreža Gadafijevih trupa.

Operacija "Ujedinjeni zaštitnik", kako je nazvana vojna akcija nad Libijom "jedna je od najuspešnijih u istoriji Alijanse", ocenio je danas generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

Prema njegovim rečima, vojni posao Alijanse u Libiji je "gotov", i ona je u toj zemlji predupredila masakr i sačuvala bezbroj ljudskih života.

"Stvorili smo uslove da libijski narod sam odredi svoju budućnost", ocenio je Rasmusen.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio je vojnu misiju NATO u martu kako bi zaštitio civile uhvaćene u građanskom ratu između Gadafijevih trupa i opozicije, predvođene Nacionalnim prelaznim savetom, koja je u tim trenucima držala istočni deo zemlje.
XS
SM
MD
LG