Dostupni linkovi

Kabashiju dva mjeseca zatvora zbog nesvjedočenja


Shefqet Kabashi na izricanju presude, 16. rujna 2011
Shefqet Kabashi na izricanju presude, 16. rujna 2011
Šefčet Kabaši (Shefcet Kabashi), nevoljki svjedok protiv bivših zapovjednika OVK Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja osuđen je na 2 mjeseca zatvora zbog nepoštovanja Haškog suda – budući da je odbio svjedočiti protiv spomenute trojke.

Kabaši je kažnjen zbog dva odbijanja svjedočenja u lipnju 2007. i u studenom iste godine, vezano uz sporne događaje u logoru Oslobodilačke vojske Kosova u Jablanici gdje je bio stražar, a gdje su se prema optužnici protiv bivših zapovjednika OVK – dogodila ubojstva i mučenja civila raznih nacionalnosti.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Alphonsa Orie-a, prihvatilo je zahtjev tužiteljstva za zatvorskom kaznom za Kabašija. On je ocijenjen kao jedan od ključnih svjedoka protiv Haradinaja i ostalih, a zbog njegova odbijanja da svjedoči uz još jednog zaštićenog svjedoka, suđenje se dijelom i ponavlja.

„Zbog njegovog upornog odbijanja da odgovori na pitanja – sudsko vijeće je lišeno bitnih dokaza potrebnih za efikasno utvrđivanje istine“, naveo je u sažetku presude sudac Orie.

Sudac Alphons Orie
„Kao olakšavajući faktor raspravno vijeće je uzelo u obzir da prema medicinskoj dokumentaciji g.Kabaši pati od PTSP-a (post traumatskog stresa) i da mu se zdravstveno stanje u zatvorskom okruženju pogoršava. Kao daljnji olakšavajući faktor raspravno vijeće je porodičnu situaciju g.Kabašija. Osim toga g.Kabaši se izvio za svoje kazneno djelo. I makar raspravno vijeće misli da je njegovo izvinjenje iskreno, smatramo da kajanje izraženo na ovakav način gubi na olakšavajućoj težini budući da je g.Kabaši izbjegavao doći u Haag odgovoriti na optužbe pune 4 godine“, naveo je Orie.

Kabaši je u pritvoru Haškog suda već mjesec dana pa mu je ostalo još toliko do izvršenja kazne za nepoštivanje suda – za što je priznao krivnju prije desetak dana. No za njega tu ne završavaju svi problemi budući da je nedavno, na dijelom ponovljenom suđenju Haradinaju i ostalima – ponovno odbio svjedočiti, opravdavajući to strahom za porodicu koja živi na Kosovu.

Kazna i za treće odbijanje?

Sudsko vijeće koje vodi dijelom ponovljeno suđenje bivšim zapovjednicima OVK naložilo je tužiteljstvu da istraži - je li Kabaši počinio još jedno nepoštivanje suda kada je prošli mjesec ponovo odbio odgovarati na pitanja strana u postupku.

Haški sud je tada priopćenjem odbacio njegove tvrdnje kako su svjedoci na spomenutom suđenju - nestali ili ubijeni, a sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Orie-a također to nije uzelo u obzir pri izricanju kazne zatvora od dva mjeseca.

„Obrana je tvrdila da su frustracije g.Kabašija i njegova iskustva u ratu kao i slučajevi zastrašivanja svjedoka možda doprinjeli njegovom odbijanju svjedočenja. Međutim, usprkos ovim argumentima raspravno vijeće je zaključilo da su svi dodatni razlozi koje g.Kabaši ima ostali neobjašnjeni i ne mogu se uzeti u obzir pri utvrđivanju odgovarajuće kazne“, objasnio je stav sudaca Orie.

Za vrijeme dok čeka izvršenje kazne Kabaši će ubrzo saznati – čeka li ga još jedno suđenje za nepoštivanje suda, ili je kaznom zatvora od dva mjeseca već dovoljno kažnjen za treće po redu odbijanje svjedočenja.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG