Dostupni linkovi

Nova strategija za autoput i stara olaka obećanja


Početak gradnje autoputa Bar - Boljare, oktobar 2009., foto: Savo Prelević
Početak gradnje autoputa Bar - Boljare, oktobar 2009., foto: Savo Prelević
Nakon što je propalo više pokušaja da se započne realizacija auto puta Bar Boljare, ministar saobraćaja Andrija Lompar je najavio novu strategiju u pokušaju da se počne sa izgradnjom prvog auto puta u Crnoj Gori koji bi povezao sjever i jug.

Kako je najavio ministar, radi se na izboru konsultanta koji će ispitati sporne elemente u projektu gradnje autoputa Bar Boljare.

Sa aspekta građana, priča o autoputu od juga do sjevera, predstavlja jedno od najvećih olako datih obećanja čija realizacija nije započinjala godinama. Javnost je svjedočila i otvaranju radova presjecanjem vrpce uz prisustvo crnogorskog i dva premijera iz regiona.

Međutim brzo nakon toga sve kombinacije u vezi finansiranja auto puta su propale, a najavljena je nova uz pomoć Evropske investicione banke.

Svih prethodnih godina građani se suočavaju sa olako datim obećanjima političara koja se odnose na kapitalne projekte u državi.

Između ostalog, osim auto puta od sjevera do juga obećana je realizacija jadransko jonskog auto puta, žičare od Kotora do Cetinja – projekat na kome su se smjenjivale komisije, žičara od Brajića do Budve, put od Plava do Podgorice preko Albanije, most Verige, pet bazena u Podgorici i drugi projekti.

Na izostanak realizacije određenih projekata uticao je niz faktora među kojima je glavni ekonomska kriza, kaže Zarija Franović, visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista.

Po njegovim riječima, u Crnoj Gori su ipak realizovani veliki projekti kao što su tunel Sozina, regionalni vodovod, zaobilaznica oko Podgorice, magistrala Risan Žabljak i drugi projekti među kojima je sanacija postojećih puteva. Franović vjeruje da će i ostali projekti biti urađeni.

Izgovorena riječ ne znači mnogo

Premijeri Srbije, Crne Gore i Hrvatske na presjecanju vrpce za početak gradnje autoputa Bar-Boljare, oktobar 2009., Foto: Savo Prelević
"Ipak je Crna Gora jedna mlada država koja je za 5 godina, lično smatram, uradila dosta ali je ta kriza na neki način zaustavila u određenom periodu neke projekte koji su obećani. Ja vjerujem da će se to graditi, da će se naći neko kompromisno rješenje. Jadransko-jonska cesta, upoznat sam sa tim projektom, ne zavisi samo od Crne Gore, već zavisi prije svega od tog dijela Hrvatske i mislim da je to čak bolje rješenje od auto puta, za dobrobit i primorja i valorizacije sjevera . Jer prosto u Crnoj Gori ne znamo gdje bi smo više tražili i gdje bi smo ulagali", kaže Franović.

Komentarišući projekte koji su najviše propagirani, a čija realizacija nije započela poslanik Pokreta za promjene, Zarija Pejović kaže da je suštinski problem činjenica da političari u Crnoj Gori znaju da javno izgovorena riječ ne znači mnogo, a u skladu sa tim politički legitimitet ne zavisi od predizbornih obećanja već od političke moći pojedinih partija.

"Stoga i vladajući političari olako posežu za obećanjima zbog toga što znaju da suštinski neće platiti veliku cijenu i ako ta obećanja ne ispune.
'Jadransko-jonska cesta ne zavisi samo od Crne Gore, već zavisi prije svega od tog dijela Hrvatske', kaže Zarija Franović.
U izbornoj kampanji 2009. godine glavna poruka je bila da će oni uspješno broditi krizom. Sada imamo jedan trend da padaju zarade a raste inflacija. Dakle, pad životnog standarda u Crnoj Gori je samo u ovoj godini negdje oko 10 posto. Gopsodin Đukanović se povukao sa premijerskog mjesta i legitimitet vladajuće koalicije je u suštini dovoeden u krizu. Ali kako je jednom prilikom rekao gospodin Roćen, ova vlast će vladati sve dok Crna Gora bude siromašna. Tako da se nalazimo u jednom začaranom krugu a to je da Crna Gora nema kapaciteta da iznjedri elitu koja bi mogla ovu državu i ovo društvo izvede iz, prije svega moralne, pa onda i ekonomske krize", ocjenjuje Pejović.

Osnovni razlog zbog kojeg se situacija sa neispunjenim obećanjima ponavalja je što građani kao birači nikada nisu na izborima kaznili one koji su davali obećanja a nisu ih ispunjavali. Niko nikada nije temeljno uporedio data sa ispunjenim obećanjima, kaže Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju.

"Dešava se da neko obeća nešto što apsolutno nije u njegovoj nadležnosti. Tako ćete čuti da na predsjedničkim izborima se obećavaju putevi i investicije što apsolutno nije u nadležnosti predsjednika, ili se na lokalnim izborima obećava rješenje za identitetska pitanja crkve, jezika, što nije tema za lokalne izbore. To će se nastaviti sve do momenta kada građani budu imali dovoljno informacija, dovoljno građanske hrabrosti i svijesti da na narednim izborima kazne takvo ponašanje", zaključuje Milica Kovačević.
XS
SM
MD
LG