Dostupni linkovi

Mlaćenje prazne slame za ogromnu plaću


Vlada Federacije BiH, sjednica, mart 2011
Vlada Federacije BiH, sjednica, mart 2011
Savjetnici ministara, direktora ili šefova zakonodavne vlasti, porezne obveznike u FBiH do sada su koštali oko milion eura godišnje. Iako je nova vlast u Federaciji obećala uštede na svim nivoima, teško je vjerovati da će do toga doći.

Zvonimir, čije prezime nećemo otkriti, svakako predstavlja malo čudo u bh. svakodnevnici. Nakon što je na mjestu savjetnika jednog federalnog ministarstva za dva mjeseca, prema vlastitom priznanju, nerada dobio gotovo 10.000 eura, odlučio se na otkaz.

Razočaran u pasivnost ovdašnje vlasti, vratio se svojoj struci u kojoj danas postiže izvanredne rezulate. O poziciji savjetnika za naš radio kaže:

„Mogu reći da je bio ogroman broj putovanja, hodanja, mlaćenja praznih slama po svijetu, da je to strašno, tipa Kine, Japana. Ako neko
'Ti šutiš, jedeš, piješ, hodaš, računaš dnevnice.'

ozbiljno misli sebi neku karijeru razvijati ili da nešto nauči, to je zaglupljivanje. Ništa ti ne radiš konkretno. Ti šutiš, jedeš, piješ, hodaš, računaš dnevnice.“

Iako je Zvonimir na mjesto savjetnika imenovan u prethodnom sazivu federalne vlasti, dodaje kako se tek manji broj osoba s te funkcije vratio na staro radno mjesto:

„Nema kraja, samo se šaltaš iz jedne u drugu, iz treće u četvrtu. Samo su rauzličite institucije, različiti niovi, različiti nazovi entiteti, ili državni ili entitetski, to je istina.“

Šezdeset savjetnika

Jerko Ivanković
Prema nezvaničnim podacima, na platnim spiskovima u Vladi FBiH nalazi se najmanje 60 osoba koje se tretiraju kao savjetnici.

Zvanično, premijer ima pravo na sedam, dva dopremijera na četiri savjetnika.

Koliko pojedina ministarstva imaju savjetnika gotovo je nemoguće provjeriti, jer sami ministri određuju broj i biraju kadar.

Federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković tako se javno se pohvalio sa čak 10 zaposlenih savjetnika, dok su mediji prenijeli da je Desnica Radivojević, federalni ministar prostornog uređenja, nedavno zaposlio osmog.

„Ako se tako bude radilo i naknadno bude tražena od Vlade saglasnost na pravilnike, onda je to nakaradan način rada. I to apsolutno ne da ima odraza nego će još dodatno dovesti u pitanje budžet do kraja godine.
Početna plata savjetnika iznosi blizu 1.500 eura.
Imajte u vidu da su savjetnici poslije ministar najplaćeniji ljudi, plaćeniji od direktora uprava, agencija, zavoda, od sekretara vlade“, navodi Ismet Trumić, sekretar Vlade FBiH.

Iako konačanu potvrdu na pravilnik o unutrašnjoj organizaciji daje federalna Vlada, kako otkrivaju naši izvori - čak ni premijer nema informaciju o ukupnom broju savjetnika. Njihova početna plata iznosi blizu 1.500 eura.

Prema sistematizaciji radnih mjesta, najviše savjetnika, po osam ukupno, mogu imati predsjednik i potpredsjednici FBiH, premijer i njegovi zamjenici, te čelni ljudi Parlamenta FBiH.

Ministarska djeca savjetnici ministra

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta informaciju o broju, te imenima zaposlenih zatražio je Aner Begić, zastupnik Saveza za bolju budućnost:

„Stiče se dojam da su svi ministri primili jednu ogromnu vojsku savjetnika, pojedini ministri ima plaćaju telefone u nekim ogromnim iznosima. Moje pitanje se odnosilo na to da napravimo komparaciju između broja savjetnika saziva prošle vlade i ove.“

Posebne osude dolaze zbog činjenice da se među novoimenovanim kadrovima koji su poznati javnosti nalazi više stranački podobnih nego stručnih ljudi, često i članova porodice.

„Djeca od pojedinog ministra su savjetnici kod drugog ministra, i određene razne rodbinske veze, a to znači da nisu to samo stranački prijatelji“, kaže Marinko Čavara, zastupnik HDZ-a BiH.

Čak i kada dođe do promjene u sazivu Vlade FBiH, osobe zaposlene kao savjetnici imaju ista prava i privilegije bez obzira na to hoće li zadržati taj status. Zakonski, do 15 godina radnog staža imaju pravo na primanje pune plate šest mjeseci nakon što ostanu bez posla, a ostali punu godinu, izuzev ako se u međuvremenu negdje stalno ne zaposle.

Semir Mujkić bio je dio tima web portal Žurnal info koji je radio analizu rada savjetnika u prošlom sazivu Vlade Federacije. Za naš radio kaže:

„Kad je magazin Žurnal za prošli saziv radio istraživanje došli smo do broja 62 savjetnika u 16 kabineta. S obzirom da se ova vlada još uvijek nije pohvalila da je u tom dijelu napravila uštede, imamo razloga da vjerujemo da taj broj nije smanjen nego da je samo povećan.“

Koliko ima savjetnika, kakvi su efekti njihovog rada, koje su njihove kvalifikacije - revizija rada savjetnika se ne radi, niti bivaju ocijenjeni iako su plaćeni budžetskim novcem:

„Imali smo savjetnika Mehu Rekića koji je bio savjetnik za ekonomska pitanja, privatizaciju, strana ulaganja i investicije. U vrijeme kada je on bio savjetnik, znači u 2009. godini, strane investicije u Federaciji su smanjene za 40 posto. Šokantan podatak - da se za toliko smanje investicije, a da niko ne dovede u pitanje ko je savjetovao ministra o tim stranim investicijama.“

Mujkić zaključuje kako stanje nije nimalo bolje ni na ostalim nivoima vlasti.
Do ukupne brojke u BiH je nemoguće doći, ali se svakako radi o milionima koje je, u odnosu na posao koji savjetnici obavljaju, tek u malom broju slučajeva moguće opravdati.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG