Dostupni linkovi

Cimbaljević: LGBT ne želi da bude ukras


Zdravko Cimbaljević
Zdravko Cimbaljević
Predstavnik LGBT Foruma Progres, Zdravko Cimbaljević, između ostalog, govori o tome zašto domaće NVO, koje se bave pravima i položajem LGBT osoba u Crnoj Gori, ne učestvuju na velikoj međunarodnoj konferenciji koja se do ponedjeljka održava u Danilovgradu. Govori i o tome kako je Vlada osnovala svoju NVO za brigu o položaju seksualnih manjina, kao i o tome da li će i kada u Crnoj Gori biti održana najavljivana Povorka ponosa.

RSE: U Danilovgradu je počela velika međunarodna konferencija o položaju i pravima LGBT zajednice u Crnoj Gori. Vi i Vaše kolege iz nevladinih organizacija, koje se bave LGBT pravima, ne učestvujete u tom skupu jer se ne slažete sa politikom Vlade u toj oblasti. Da li bi ipak bilo bolje da ste se pojavili tamo i da pred visokim zvaničnicima i renomiranim učesnicima saopštite vaše neslaganje sa odnosom države i njenim postupcima?

Cimbaljević: Odluku o bojkotu konferencije smo donijeli zbog nekih njenih nedostataka sa uverenjem da je to trenutno najdjelotvorniji izraz naših stavova. Za Vladu i njenu NVO, koja organizuje ovu konferenciju, mi smo samo brojke u smislu učesnika. Odlazeći u Danilovgrad bi doprinijeli njihovim statističkim rezultatima za potrebe izvještaja. Ne želimo da se svedemo na statistiku i ne želimo da budemo dio ukrasa na toj konferenciji. Uvažavamo činjenicu da na njoj učestvuju i renomirani stručnjaci iz inostranstva, ali ipak, uvjeren sam, da najveći broj onih koji učestvuju i nije bio u prilici da čuje naše stavove i da će vrijeme pokazati ispravnost našeg izabranog metoda. Isto tako se nadam da će biti još mnogo prilika da se sa istim tim ljudima sretnemo.

Raduje nas što nas je mali broj tih učesnika već konstatirao i izrazio želju za sastankom u Podgorici, kako bi se detaljnije upoznali sa našim stavovima jer mnogi nisu imali punu informaciju prije dolaska u Crnu Goru.

RSE: Nedavno je korpus NVO, ne baš brojnih, koji se bavi LGBT pravima u Crnoj Gori, bogatiji za još jednu NVO, koja je mnogo bliža Vladi nego što su ostale. Da li ih doživljavate kao kolege ili kao proizvod te vlasti koja evidentno nema zajednički jezik sa vama i ostalim nevladinim organizacijama?


Formiranje ove nove NVO je nezapamćen skandal koji ilustruje dokle su Vlada i njeni službenici spremni da idu kako bi fingirali reforme, a izbjegli istinsku saradnju sa tim sektorom.
Cimbaljević: Ta NVO je NVO samo formalno-pravno, ali ne mogu da zamislim da ona bude dio zajednice organizacija civilnog društva u Crnoj Gori koje su posvećene izgradnji civilnog društva i ljudskih prava. Mislim da se radi o Vladinom organu čijim osnivanjem je rukovodio doktor Jovan Kojičić, koji je savjetnik premijera. Javnost je upoznata sa činjenicom da je njeno ovlašćeno lice praktično bilo izmanipulisano, a ostalo četvoro ljudi su, svojim pristankom da učestvuju u toj prljavoj igri, sami sebe eliminisali iz dalje saradnje sa istinskim civilni sektorom.

Formiranje ove NVO je nezapamćen skandal koji ilustruje dokle su Vlada i njeni službenici spremni da idu kako bi fingirali reforme, a izbjegli istinsku saradnju sa tim sektorom. Nikome ko je učestvovao u tom aktu, to ne može služiti za čast. Nemam razumijevanje za one koji su zaradi lične koristi spremni da se igraju sa našim životima. Na dnevnoj osnovi ulazim u brojne rizike, kao i brojne kolege koji se posvećeno bave ljudskim pravima.

Odgovornost pored beneficija

RSE: Priča o Povorci ponosa u Crnoj Gori, nakon bučne debate u javnosti, nekako je sklonjena sa strane i ne govori se toliko o njenom održavanju. Šta se zapravo događa na tom planu?

Ilustracija
Cimbaljević: LGBT Forum Progres je inicirao održavanje prve Parade ponosa u Crnoj Gori jer smo dobili značajnu podršku u civilnom sektoru, čiji su ugledni predstavnici prihvatili i članstvo u organizacionom odboru, a imali smo najave većinskog dijela diplomatskog kora, kao i mnogobrojnih kolega iz inostranstva, da će učestvovati u Povorci. Na žalost, Vlada je učinila sve što je bilo u njenoj moći da se povorka ne desi. Jako dugo je Vlada odbijala svaku komunikaciju o ovom pitanju, da je svoje predstavnike u organizacionom odboru, i to ne na političkom nivou, što smo mi tražili, imenovala par dana prije planiranog dana održavanja Povorke. To je sveukupno ukazalo da ona ne želi da stane iza nas, kao jedne diskriminisane manjine, i onih koji nas podržavaju. Mi smo svjesni odgovornosti koju nosi organizacija ovog događaja, koji je visokog rizika, i isti smo odgodili.

Povorka nije otkazana, ona je odložena dok se za to ne steknu uslovi, a prije svega neupitna i korektna podrška Vlade Crne Gore. Očekivali smo da budemo pozvani od Vlade Crne Gore da pričamo i o temama i o terminu koji oni vide kao realan za održavanje Povorke ponosa, o načinu njenog organizovanja i mnogim drugim pitanjima, a ne da budemo ikebana na jednoj konferenciji čiji cilj niko i ne zna, a koja košta poreske obaveznike Crne Gore, po našim saznanjima, 20.000 eura, dok je dodatnih 10.000 eura obezbjedila holandska ambasada. Umjesto konstruktivnih razgovora i konkretnih rezultata, Vlada je pribjegla jednoj prilično skupoj marketinškoj aktivnosti koja treba da prikrije odsustvo senzibiliteta za LGBT populaciju i problema sa kojima se suočavamo, kao i nedostataka antidiskriminacionih praksi.

RSE: Koliko stvari po LGBT zajednicu u Crnoj Gori mogu da krenu naprijed, u atmosferi gdje ključne nevladine organizacije i Vlada ne funkcionišu baš najbolje međusobno ili se u najmanju ruku ne razumiju baš najbolje i gdje je na čelu ključnog resora ministar poznat po otvoreno homofobnim izjavama i stavovima?

Cimbaljević: Kada imate vlast, pored brojnih benificija koje koristite, morate snositi i odgovornost. Odgovornost Vlade je da uspostavi dijalog jer mi ga nikada nismo odbijali. Za dijalog je potreban jedan nivo obostranog uvažavanja. Moj utisak je da Vlada i dalje gleda na NVO kao na nužno zlo, a ne na partnere sa kojima treba da sarađuje, čiji potencijali takođe mogu značajno doprinijeti demokratizaciji društva. Ova Vlada bira da osniva svoju NVO, onda kada joj ključne NVO određene aktivnosti bojkotuju, umjesto da temeljno analizira greške u sprovođenju te aktivnosti. Ona šalje poruku koja nije zasnovana na vrijednostima one EU kojoj teži. Vlada mora da pozove NVO na dijalog, da razmotri naše zahtjeve i da u tom dijalogu vidimo šta je, kada i u kojem formatu moguće ostvariti.
XS
SM
MD
LG