Dostupni linkovi

Insajder o zaštiti paravojnih formacija


Milorad Davidović u sudnici, 29. lipnja 2011
Milorad Davidović u sudnici, 29. lipnja 2011
Na suđenju bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića sa svjedočenjem je nastavio insajder Miodrag Davidović, predratni načelnik policije u Bijeljini i inspektor beogradskog Saveznog SUP-a.

Optuženi je tijekom unakrsnog ispitivanja pokušao osporiti vjerodostojnost svjedoka koji je nastavio opisivati detalje i okolnosti organiziranog protjerivanja nesrpskog stanovništva iz više bosanskohercegovačkih općina.

Žestoka rasprava između Karadžića i Davidovića otkrila je detalje oko sukoba unutar samih dijelova vlasti bosanskih Srba i određenih grupa tijekom rata: Srpske demokratske stranke i paravojnih formacija s jedne te Vojske Republike Srpske i policije s druge strane.

Dok je u glavnom ispitivanju tužiteljstvo pokazalo kako su Željko Ražnjatović zvan Akrkan i njegove snage bili dobrodošli u Bijeljini koju su zauzeli zajedno s ostalim srpskim snagama, lokalni SDS je s druge strane tražio da se Davidović, koji je po nalogu SUP-a iz Beograda uhićivao paravojne formacije polovicom 1992.godine, protjera iz općine.

„Ja sam ih uhićivao i iz Bijeljine su pobjegli Arkanovi pripadnici sve do jednog. Kasnije kad sam uhitio ubojice Salka Kukića, koji je bio prva žrtva kriminalaca i razbojnika koji su harali kroz Bijeljinu. Tada smo u noćnim satima uhitili i Mauzera (Ljubiša Savić, vođa paravojne skupine Pantere i lokalni čelnik SDS-a u vrijeme rata) i doveli u SUP. I poslije toga je pokrenuta hajka protiv mene – da sam ja došao kao komunistički kadar da ponovno uhićujem, da sam došao da ponovno vraćam stari sistem. I onda je na Skupštini općine traženo da se protiv mene pokrene postupak i protjera s područja općine Bijeljina“, prisjetio se svjedok što mu je donijela njegova borba s paravojnim snagama i pokvarenim policajcima, zbog čega je tražio i pomoć VRS-a, odnosno generala Ratka Mladića (zapovjednika Glavnog štaba VRS-a) koji je, navodno, bio protiv njih.

Kad je uhitio Žute ose, i kako je rekao, ostalu bandu koja je pljačkala i ubijala u Zvorniku, oni su pušteni iz pritvora za mjesec dana na inzistiranje optuženog Karadažića ili predsjednika parlamenta bosanskih Srba Momčila Krajišnika – prisjetio se svjedok Davidović, opisujući posljedice koje je zbog toga pretrpio kao i njegova porodica.

„Po onoj tezi Vašoj - da se Srbi ne trebaju uhićivati i procesuirati. I taj Žućo (Vojin Vučković, vođa) izlazi iz pritvora, i istoga dana pronalazi moga sina, vadi svoj Colt pištolj i stavlja mu u usta i kaže: gdje ti je sad tata? Ne govorite o tome kakve sam posljedice imao ja i moja porodica tijekom cijelog rata. Jer ja kad sam otišao iz Bijeljine meni se dva puta ulazilo u moj stan i kuću mojih roditelja i vršili se pretresi, jer ja kao skrivam Muslimane“, odgovorio je Davidović na pitanje optuženog o okolnostima puštanja pripadnika Žutih osa.



Davidoviću su oteli i sina, što je on također povezao sa svojim djelovanjem protiv paravojnih skupina. No optuženi Karadžić je tijekom unakrsnog ispitivanja, želeći dodatno diskreditirati svjedoka, prikazao mogućnost kako je otmica možda bilo povezana s kriminalnim aktivnostima njegovog sina.



Svjedok je opisao kako je i saveznog ministra policije u Beogradu kao i ministra policije Republike Srpske obavijestio o planovima i početku protjerivanja bošnjačkog stanovništva koje je vidio kod lokalnih čelnika SDS-a Bijeljine.

Prvo je počelo odvođenje porodica po spiskovima, nakon čega je ubrzo počeo opći progon svih civila nesrpske nacionalnosti. Davidovićeve tvrdnje izazvale su žestoke reakcije optuženog Karadžića koji ga je unakrsno ispitivao.

Naime, odgovornost za protjerivanje nesrpskog stanovništva, kao i formiranje te zločine paravojnih formacija, optuženi je prebacio na lokalne čelnike SDS-a, trudeći se prikazati kako su vlasti bosanskih Srba, na čijem je on bio čelu, bile protiv toga.



Karadžić je tijekom unakrsnog ispitivanja pokušao prikazati i kako je Davidović bio strah i trepet za vrijeme rata budući da je zapovjedao jedinicom specijalne policije koja je više puta prekoračila svoje ovlasti.

O tome se žalio tadašnji pukovnik (VRS-a) Zdravko Tolimir (pomoćniku Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosne poslove u Glavnom štabu VRS-a) budući da je jedan pripadnik njegove jedinice uhićen i skinut do gola u postaji.

Svjedočenje Davidovića nastaviti će se i u četvrtak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG