Dostupni linkovi

Tadić zbog Kosova bojkotuje samit u Varšavi


Boris Tadić
Boris Tadić
Predsednik Srbije Boris Tadić neće učestvovati na samitu Centralne i jugoistočne Evrope u Varšavi, 27. i 28. maja zato što će Kosovo na tom skupu biti predstavljeno kao nezavisna država.

Na samitu, čiji domaćin je predsednik Poljske Bronjislav Komorovski, lideri zemalja regiona sastaće se i sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Varšava žali, ali poštuje odluku Srbije da bojkotuje samit, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Roman Jozef Kužnjar, savetnik za međunarodne odnose predsednika Poljske Bronjislava Komorovskog.

“Nama je žao što Srbija neće učestvovati, ali i poštujemo njenu odluku. Više bismo voleli da Beograd učestvuje zato što će to biti izvanredan skup, ali, na drugoj strani, prihvatamo odluku Srbije i razumemo motive. Imamo razumevanja za kompleksnost nedavne prošlosti i trenutne situacije. S obzirom na takve okolnosti, smatramo da je na Srbiji a ne na nama u Varšavi da odluči šta treba da uradi”, poručio je Kužnjar.

Poljska je na samit pozvala predsednicu Kosova Atifete Jahjagu zato što priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, izjavio je ministar inostranih poslova Poljske Radoslav Šikorski.

A povodom najava da će samit u Varšavi bojkotovati predsednik Srbije Boris Tadić, šef poljske diplomatije je rekao da Srbija treba da "pokaže da je savladala demone svoje prošlosti".
XS
SM
MD
LG