Dostupni linkovi

Šešelj ostaje u Hagu, odbijena molba za oslobađanje


Suđenje Vojislavu Šešelju u Haškom sudu, 2011
Suđenje Vojislavu Šešelju u Haškom sudu, 2011
Vojislav Šešelj za sada se ne vraća u Srbiju, nego ostaje u pritvoru Haškog suda, budući da su suci odlučili nakon rasprave po Pravilu 98 bis, da postoje elementi za nastavak procesa, odnosno da obrana treba, nakon tužiteljstva, ponuditi svoje dokaze.

Sudac Jean Claude Anttoneti je podsjetio na neke svjedoke, te iskaze koji su uvjerili sudsko vijeće da su zločini iz točaka optužnice bili počinjeni (riječima sudske prevoditeljice).

Sudac Jean Claude Anttoneti
„U pogledu općine Vukovar sudsko vijeće se poziva na sljedeći dokazni materijal: u pogledu zatočenja i zatvaranja u surovim i nehumanim uvjetima nesrpskih civila u skladištu „Velepromet“ sudsko vijeće je saslušalo svjedoka Dragutina Berhofera i svjedoka BS 051 (zaštićen svjedok nap.a.); u pogledu zatvaranja i zatočenja u surovim i nehumanim uvjetima nesrpskih civila na poljoprivrednom dobru „Ovčara“ sudsko vijeće je čulo svjedočenje Milorada Vojnovića i svjedoka VS 016“, rekao je sudac Anttoneti.

Podsjećanje na dokaze kao i na razloge odbacivanju Šešeljevog zahjteva za oslobađanjem na polovici procesa po devet točaka optužnice trajalo je u srijedu od 9 sati ujutro do 18 sati navečer budući da je sudac Anttoneti pročitao preko 120 stranica odluke analizirajući navode tužiteljstva, izjave optuženog Šešelja, koji ih odbacuje, kao i dokaze koji upućuju na napade:

„Na nesrpsko civilno stanovništvo sa ciljem da se to stanovništvo istjera sa područja Slavonije, Baranje, Zapadnog Srijema, iz općine Zvornik, šireg područja Mostara, Sarajeva, Nevesinja i nekih dijelova Vojvodine u Srbiji“
, pročitao je sudac.
"Pretresno vijeće ocijenilo je 'da postoji dovoljno dokaznih predmeta koji bi razumnom sucu omogućili da zaključi u ovom stadiju da postoji bitna veza između radnji poticanja optuženog i počinjenih zločina'.


Podsjetimo, do sada haški suci nikoga nisu oslobodili na polovici procesa, odnosno nakon izvođenja dokaza od strane tužiteljstva. To se nije dogodilo ni sada:

"Dakle, pretresno vijeće smatra da postoji dovoljno dokaznih predmeta koji bi razumnom sucu omogućili da zaključi u ovom stadiju da postoji bitna veza između radnji poticanja optuženog i počinjenih zločina. Iz navedenih razloga i u skladu s Pravilom 98 bis pravilnika pretresno vijeće odbacuje zahtjev optuženog“, obrazložio je Anttoneti.

U raspravi po Pravilu 98 bis, u ožujku ove godine Šešelj je od Haškog suda zatražio oslobađanje te isplaćivanje odštete od 10 milijuna eura budući da je u pritvoru od 2003. godine. Šešelj je već osuđen na Haškom sudu za nepoštivanje suda zbog objave imena zaštićenih svjedoka, a čeka ga još jedno takvo suđenje.

Ono glavno suđenje, za poticanje na protjerivanje te zapovjednu odgovornost nad zločinama počinjenim od strane dobrovoljaca Srpskog četničkog odreda i Srpske radikalne stranke, traje od kraja 2007.godine.

Vojislav Šešelj u sudnici prilikom izjašnjavanja suda o zahtjevu za oslobađanje, svibanj 2011
Obrazlaganje odbacivanja njegovog zahtjeva Šešelj je pratio s osmjehom kojeg nije skidao tijekom nekoliko sati, a sudsko vijeće nije poštedio ni svojih uobičajeno šaljivih komentara i prijedloga:

„Mogu ja nešto? Pa ovo kad ste mi ponudili ručak, ja sam pomislio da ste to ozbiljno mislili, pa očekujem da mi se i prosledi i ručak, a ne da mi daju onu kesu koju ni svinje ne mogu da jedu, onu što obično s nama šalju iz zatvora. Ako te ponudili ručak (za pauzu nap.a.) ja očekujem isti ručak koji vi budete danas imali ili tužilaštvo, gospodine predjedavajući. Ako ne, onda povucite vašu ponudu, pa da bude jasno da ću ostati bez ručka.“

Nakon odbijanja Šešeljevog zahtjeva, suđenje bi se trebalo nastaviti dokaznim postupkom obrane. No ostaje za vidjeti hoće li se to dogoditi budući da je optuženi najavio kako neće izvoditi svoju obranu ukoliko mu sud ne odobri zatražena financijska sredstva.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG