Dostupni linkovi

Tužitelj traži 220 godina u slučaju Prlić i ostali


Kenneth Scott, tužilac, Tužilaštva u Hagu počelo iznošenje završnih riječi u predmetu šest visokih političkih i vojnih zvaničnika takozvane Herceg-Bosne, Haškog tribunala, 11. februar 2011.
Kenneth Scott, tužilac, Tužilaštva u Hagu počelo iznošenje završnih riječi u predmetu šest visokih političkih i vojnih zvaničnika takozvane Herceg-Bosne, Haškog tribunala, 11. februar 2011.
Nakon tužitelja koji traži 220 godina zatvora, slijede završne riječi obrane

Sljedeći tjedan na Haškom sudu očekuju se završne riječi timova obrane šestorice bivših visokih dužnosnika takozvane Herceg Bosne, u slučaju Prlić i ostali.

Tužiteljstvo je za njih ovaj tjedan tijekom završnih riječi zatražilo ukupno 220 godina zatvora zbog protjerivanja nehrvatskog stanovništva 1993.godine.

Za bivšeg premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, generale HVO-a Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića zatražena je osuda na po 40 godina zatvora, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića 35, a za šefa komisije za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića 25 godina zatvora.

Hag, suđenje Prliću i ostalima, 30. novembar 2007.
U najdužem do sada procesu pred Haškim sudom šest timova obrane će od idućeg ponedjeljka pokušati oboriti optužbe i dokaze tužiteljstva za zločine protiv čovječnosti počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima Bosne i Hercegovine, a koje su njihovi klijenti, navodno, željeli pripojiti Hrvatskoj.

Tužitelj Keneth Scott je ustvrdio prilikom završnih riječi kako su optužena šestorica bili direktni izvršitelji plana stvaranja Velike Hrvatske potaknutog od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

„Mišljenje Tuđmana i drugih je bilo da se Hrvatskoj doda teritorij koji je bio poznat kao Banovina Hrvatska. To veliko područje bilo jre rezultat sporazuma iz 1939.godine između Jugoslavenskog premijera, Srbina, i hrvatskog vođe Vlatka Mačeka. Time je stvoren veliki hrvatski teritorij koji je obuhvaćao veliki dio BiH i gotovo čitavo trodionu Kraljevinu Hrvatske, Slavonije i Dalmacije“, naveo je tužitelj citirajući Tuđmanove knjige, ali i neke navode bivših hrvatskih dužnosnika.



Na suđenju, koje počelo 26. travnja 2006.godine, tužiteljstvo je pokušavalo dokazati, a obrana osporiti – kako je teritorijalna ambicija udruženog zločinačkog pothvata bila Banovina Hrvatska.

Šestoricu bivših čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata optužnica tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom više desetaka tisuća Bošnjaka i drugih nehrvata.

Kao konkretne posljedice tog plana tužitelj Scott je spomenuo logor Dretelj gdje su zatočavani bošnjački muškarci te napad HVO na Stupni Do 1993.godine gdje su nakon zauzimanja počinjeni brojni zločini protiv civila.

Trajanje završnih riječi timova obrane, koji poriču odgovornost svojih klijenata za spomenuto, predviđeno je do kraja mjeseca.

Nakon toga sudsko vijeće će se povući na duže razmatranje dokaza, a prema dosadašnjoj praksi prvostupanjska presuda se može očekivati za godinu dana.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG