Dostupni linkovi

Počele završne riječi na suđenju Prliću i ostalima


Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Čorić i Berislav Pušić u sudnici, arhiv
Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Čorić i Berislav Pušić u sudnici, arhiv
Nakon više od četiri i pol godine od početka suđenja na Haškom sudu je u ponedjeljak počelo izlaganje završnih argumenata na suđenju bivšim liderima bosanskih Hrvata, optuženim za zločine u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine.

Prema optužnici, šestorica optuženih, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić sudjelovali su u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio odvajanje takozvane Herceg Bosne i njezino pripajanje Hrvatskoj.

Završnim riječima koje su predviđene za cijeli ovaj tjedan haško tužiteljstvo će pokušati staviti u kontekst dosad izvedene dokaze kako bi potkrijepilo optužbe za udruženi zločinački poduhvat pri čemu su stradali brojni bošnjački civili.

Kao vođe udruženog zločinačkog poduhvata spomenuti su prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, bivši hrvatski ministar obrane Gojko Šušak, general Janko Bobetko te predsjednik Herceg Bosne Mate Boban.

Tužitelj Kenneth Scoot u sudnici 7. februara 2011
Tužitelj Kenneth Scott pročitao je tijekom prezentacije niz interview-a s optuženima te pustio veći broj video isječaka sa spomenutim akterima navedenim u optužnici.

„Pogledi Franje Tuđmana na hrvatske granice kakve su postojale 1990.i njegova opsjednutost obnovom Banovine Hrvatske bili su opće poznati. Jer on je sam izrazio te poglede u više navrata. U svojoj knjizi Nacionalno pitanje u suverenoj Europi je napisao da je stvaranje Bosne i Hercegovine kao posebne republike u SFRJ učinilo položaj Hrvatske neprikladan gospodarski i upravno“
, naveo je Scoot.

U prezentaciji tužitelja moglo se čuti niz informacija o tajnim sastancima hrvatskog i srpskog vodstva sa ciljem podjele BiH, kao i o ostalim povijesnim okolnostima koje se dovele do samih zločina, nakon stvaranja Herceg Bosne.

„Čak i Hrvati nisu za to (Herceg Bosnu) glasali, a kamoli Muslimani. Nije bilo demokratskih izbora za tijela. Nitko nije izabrao g.Prlića da bude na čelu vlade. BiH je još uvijek zakonski bila dijelom Jugoslavije. I postojala su tijela: parlament, predsjedništvo...“, naveo je tužitelj.



Nakon 15 sati završnih argumenata tužiteljstva uslijediti će završne riječi timova obrane. Svaki pojedinačni od 6 timova ukupno imati će po 5 sati na raspolaganju za odgovor na tvrdnje optužbe pa je održavanje završnih riječi u procesu predviđeno do kraja ovoga mjeseca.

Tada će se sudsko vijeće povući na višemjesečno vijećanje o presudi nakon suđenja koje je trajalo više od 4 godine, točnije od kraja travnja 2006., što je po vremenu – najduže suđenje do sada u povijesti Haškog suda.

U 450 radnih dana saslušano je ukupno 208 svjedoka. Njih 145 je pozvala optužba, a 63 obrana šestorice bivših visokih dužnosnika takozvane Herceg Bosne.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG