Dostupni linkovi

Sanader: Vlada je znala za strateške odluke


Ivo Sanader svjedoči pred saborskim povjerenstvom, 12. listopada 2010, foto: Enis Zebić
Ivo Sanader svjedoči pred saborskim povjerenstvom, 12. listopada 2010, foto: Enis Zebić
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader svjedočio je u utorak pred saborskim Istražnim povjerenstvom o okolnostima ulaska mađarske naftne kompanije MOL u hrvatsku kompanioju INA.

Svi članovi Vlade i predsjedništva HDZ-a bili su upoznati sa donošenjem svih strateških odluka, kazao je Sanader.

Aktualna premijerka Jadranka Kosor, u vrijeme obnove ugovora sa MOL-om 2008. godine potpredsjednica Vlade, nije bila članica vladinog povjerenstva za privatizaciju INE, ali je sudjelovala u postupku, kazao je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, svjedočeći pred saborskim Istražnim povjerenstvom.

„U završnici sam – kao i mnogo puta do tada – tražio da se potpredsjednica Vlade uključi i da se dođe do sporazuma, da se dođe do završnog stava koji bi onda išao prema Vladi.“

Istražno povjerenstvo pokušava odgovoriti na pitanje kako to da mađarska naftna kompanija MOL sa manje od 50 posto dionica INE ima upravljačka prava kao da je većinski vlasnik.

Na to pitanje Sanader nije odgovorio, ali je zato opovrgao izjave aktualnog ministra financija i člana predsjedništva HDZ-a Ivana Šukera da sporni ugovor iz 2008. nije ni pročitao prije glasanja na Vladi.

„Svi elementi bitni za donošenje odluke o međudioničarskom ugovoru su bili prezentirani raspravljani nekoliko puta na predsjedništvu HDZ-a, a kada se na kraju glasuje na Vladi, ja pretpostavljam da je kompletna procedura prošla, i to sam pretpostavio. Pretpostavljam da su svi koji glasaju informirani i znaju o čemu glasuju, a sve drugo je dječji vrtić. Vlada se ponaša kako se treba ponašati, a ne kako odgovara dnevno političkoj potrebi bilo koga“, zaključio je bivši hrvatski premijer.
XS
SM
MD
LG