Dostupni linkovi

Omer Karabeg dobitnik nagrade SEEMO-a za doprinos razumijevanju


Omer Karabeg
Omer Karabeg
Omer Karabeg, dugogodišnji novinar Radija Slobodna Evropa i urednik emisije “Most”, je dobitnik nagrade "Dr Erhard Busek" za doprinos boljem razumijevanju u Jugoistočnoj Evropi za 2010., objavila je u ponedjeljak Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (South East Europe Media Organisation - SEEMO).

"Međunarodni žiri od 11 članova odlučio je da dobitnik nagrade bude novinar i urednik Omer Karabeg u znak priznanja za njegov izvanredan doprinos boljoj komunikaciji, razmjeni mišljenja i saradnji u jugoistočnoj Evropi, posebno u regionu zapadnog Balkana. Svoju odluku žiri je zasnovao na moralnim vrednostima i ličnoj posvećenosti koji odlikuju rad Omera Karabega," stoji u obrazloženju odluke SEEMO-a.

SEEMO okuplja urednike, direktore i vodeće novinare iz Jugoistočne i Srednje Evrope i pridruženi je član Međunarodnog novinarskog instituta.

Karabeg je rođen 14. septembra 1940. u Mostaru, Bosna i Hercegovina, a živi u Pragu, u Českoj Republici.

Karabeg je pokretač i urednik "Mosta" koji se svake nedjelje poslijepodne emituje u regionalnom programu Radija Slobodna Evropa.

Pokrenut 1994. godine za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji, “Most” je doprinjeo uspostavljanju dijaloga između značajnih javnih ličnosti regiona i pokrenuo je vrlo osjetljiva pitanja. Najzanimljiviji dijalozi iz “Mosta” objavljeni su u dvije knjige.

Karabeg je dobitnik mnogih nagrada za svoj novinarski rad, uključujući nagradu “Jug Grizelj” za unapređivanje prijateljstva i prevazilaženje barijera među ljudima u regionu (2001), nagradu Udruženja novinara Srbije - kao šef tima za izvještavanje o svrgavanju komunističkog režima u Rumuniji (1991), i nagrade za najbolji TV Dnevnik na Festivalu jugoslovenske Radio televizije (1979 i 1989).

Miloševićev režim ga je 1992 godine stavio na spisak “novinara izdajnika”, koji je javno saopšten u TV Dnevniku.

Sponzor nagrade koju dodjeljuje SEEMO u visini od 3.000 EU je Dr. Erhard Busek, predsjednik Instituta za Dunavski region i Srednju Evropu, kordinator Inicijative za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SECI), bivši specijalni koordinator Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu i predsjednik Evropskog foruma Alpbach.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su hrvatski televizijski novinar Denis Latin (2002), Kemal Kurspahić, bivši glavni urednik sarajevskog “Oslobođenja (2003), Brankica Petković, direktorka Centra za medijsku politiku pri Mirovnom institutu u Ljubljani (2005), Danko Plevnik, kolumnista hrvatskog dnevnog lista “Slobodna Dalmacija” (2006), Milena Dimitrova, komentatorka bugarskog dnevnika “Trud“ (2007), Brankica Stanković, urednica TV B-92 iz Beograda (2008) i slovenački novinar Boris Bergant (2009).

Nagrada će biti uručena 15 oktobra u Beču.

Most RSE

Most


"Most" je pokrenut 1994. godine u jeku rata, kada su bile pokidane sve veze među ljudima na prostoru bivše Jugoslavije. Cilj je bio da se provjeri da li se i pored rata i pored ubitačne propagande koja je širila mržnju, i pored satanizacije svega što nije naša nacija, naša vjera, naše pleme, može voditi dijalog. Pokazalo se da se može razgovarati čak i o najosjetljivijim temama o kojima nije postojao ni minimum saglasnosti i da na prostoru bivše Jugoslavije ima mnogo ljudi koji su spremni na dijalog.

Most na izvjestan način predstavlja svjedočanstvo o tome da su dijalog i tolerancija bili mogućni i u najtežim ratnim vremenima, kao i da mržnja i ksenofobija nisu prirodno stanje na ovim prostorima, kao što su tvrdili ideolozi rata. U Mostu se vodio dijalog o posljedicima raspada bivše Jugoslavije, o sudbini Bosne i Hercegovine i Kosova, o prilikama u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji, o sličnostima i razlikama između država regiona, o mogućnosti uspostavljanja ratom pokidanih veza.

Do sada je u dijalozima učestovalo preko 1000 ličnosti sa područja bivše Jugoslavije. To su bili opozicioni lideri, predstavnici vlasti, publicisti, pisci, glumci, sveštenici, naučni radnici. Moglo bi se reći da je kroz Most prošao najveći broj ličnosti koje su nešto značile i danas znače u regionu Zapadnog Balkana. Dijalozi, koji su vođeni u Mostu, publikovani su u dvije knjige. Prvih sto dijaloga, nastalih u toku rata, objavljeni su 1998. godine pod naslovom “Most Dijaloga, razgovori ratu usprkos”.

Druga knjiga Mostova objavljena 2000. godine nosila je naslov “Dijalog na buretu baruta” i sadržavala je 50 srpsko-albanskih dijaloga vođenih u periodu 1994.-2000. godine. Knjiga je objavljena na srpskom i na albanskom jeziku. Omer Karabeg dobio je za Most nagradu Jug Grizelj - jedno od najznačajnijih priznanja u Srbiji za nezavisno novinarstvo.

Od nastanka Mosta 1994. godine tekstove dijaloga prenosili su mnogi dnevnici i nedeljnici u regionu: u Bosni i Hercegovini Oslobođenje, Dani i Svijet, u Srbiji Danas i Vreme, u Crnoj Gori Vijesti i Monitor, na Kosovu Koha Ditore, u Hrvatskoj Zarez, Novi list i Večernji list, i u Makedoniji Nova Makedonija i Puls.
XS
SM
MD
LG