Dostupni linkovi

Rose: Srbi su bili spremni trgovati teritorijem


General Michael Rose u haškoj sudnici, 5. oktobar 2010
General Michael Rose u haškoj sudnici, 5. oktobar 2010
Suđenje bivšem lideru bosanskih Srba, optuženom za ratne zločine i genocid u BiH, Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom britanskog generala Michaela Rosea, koji je od početka 1994. do početka 1995. godine bio zapovjednik UNROFOR-a za Bosnu i Hercegovinu. Na početku iskaza, kao svjedok tužiteljstva, general Rose se osvrnuo na neselektivne napade na Sarajevo i njegova nastojanja da uspostavi primirje između snaga bosanskih Srba i snaga Federacije.

„Srpske snage su koristile blokadu Sarajeva i humanitarne pomoći kako bi natjerale Federaciju na potpisivanje primirja, ali naravno po njihovim uvijetima“
, izjavio je general Rose opisujući probleme na koje je našao kao zapovjednik mirovnih snaga.

Početkom 1994.godine snage bosanskih Srba držale su većinu željenog teritorija, podsjetio je general Rose.

„I bili su spremni trgovati teritorijem za mir, ali pod svojim uvijetima. Drugim riječima oni su željeli dijelove Bosne za sebe, a bili su spremni predati druge Bošnjacima ili Hrvatima“, rekao je Rose.

No nakon Washingtonskih sporazuma u ožujku 94.te, stvorena Federacija Bošnjaka i Hrvata je željela povratiti određeni teritorij i nakon toga pristupiti miru na što su srpske snage reagirale ponovnom blokadom enklava i zaustavljanjem humanitarne pomoći za stanovništvo, opisao je Rose.

„Narod u Srebrenici i Žepi je doslovno gladovao. Goražde nikada nije bilo u tako lošoj situaciji jer je ono bilo pristupačnije, ali i tamo je situacija povremeno dosezala kritičan nivo“
, kazao je Rose.

Organizirana politika


Prema svjedoku, blokada pomoći kao i napadi na enklave te grad Sarajevo, bila je organizirana politika bosanskih Srba i oruđe pritiska na drugu stranu.

Kako bi prikazalo da je Karadžić mogao zaustaviti vojno djelovanje po Sarajevu kad je to god htio tužiteljstvo je podsjetilo na utakmicu između UN-a i jednog sarajevskog tima u ožujku 1994.te te obećanja optuženog da će se susret održati bez prekida. Utakmica se održala bez prekida i bez jednog incidenta snajperskog djelovanja.

„Je li to Vama išta značilo u vezi efektivne kontrole dr.Karadžića nad upotrebom teškog naoružanja njegovih snaga?“
, upitalo je tužiteljstvo.

„Da. Dr.Karadžić je bio čovjek od riječi i pobrinuo se za to da se utakmica odigra bez ikakvog granatiranja ili snajperskog djelovanja“
, odgovorio je svjedok.

Nakon tužiteljstva generala Rosea će unakrsno ispitati optuženi Karadžić koji tvrdi kako se humanitarna pomoć UNPROFOR-a pregledavala i blokirala zbog navodnog šverca proizvoda, ali i oružja suprotnoj strani.

Podsjetimo general Rose je 2006. godine svjedočio u Den Haagu, ali pred drugim UN-ovim sudom, Međunarodnim sudom pravde (ICJ). Svjedočio je u korist Srbije u procesu po tužbi BiH za genocid tvrdeći u iskazu kako beogradske vlasti nisu imale kontrolu nad snagama bosanskih Srba.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG