Dostupni linkovi

Izrael bi mogao bombardirati Iran


Ilustrativna fotografija, zastave Irana i Izraela, arhiva
Ilustrativna fotografija, zastave Irana i Izraela, arhiva
Izrael je sve zabrinutiji da bi Teheran mogao doći u posjed nuklearnog oružja a da, istovremeno, Obamina administracija nije spremna to spriječiti , piše Jeffry Goldberg u magazinu „Atlantic“.

Izraelski dužnosnici procjenjuju da bi Iran mogao doći u posjed atomske bombe u roku između jedne do tri godine, čime bi njihova država bila egzistencijalno ugrožena.

Goldberg tvrdi da je malo vjerojatno da se nuklearne ambicije Irana mogu spriječiti ekonomskim sankcijama, sabotažom u organizaciji Zapada, smjenom sadašnjeg režima sa proreformističkim Zelenim pokretom, ili američkim napadom koji bi naredio Barack Obama.

„Veća je mogućnost da jednoga dana idućeg proljeća, izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Uzi Arad i ministar obrane Ehud Barak pozovu istovremeno dužnosnike u Bijeloj kući i Pentagonu kako bi ih obavijesti da je premijer Benjamin Netanyahu upravo naredio da oko 100 izraelskih borbenih avion polete prema Iranu – moguće prelazeći preko teritorija Saudijske Arabije, ili granice između Sirije i Turske, ili pak leteći izravno preko iračkog zračnog prostora, mada je on prepun američkih aviona“, piše Goldberg.

On predviđa da će izraelski dužnosnici postupak objasniti činjenicom da Iranom vlada vjerski fanatični režim koji želi uništiti Izrael i koji predstavlja najveću prijetnu po Židove od Hitlerovih vremena.

Cilj izralske avijacije bili bi nuklearni pogoni u Natanzu, Qomu, Esfahanu i možda čak Busheru – gdje Rusija pomaže Iranu da sagradi nuklearni reaktor. Izrael procjenjuje da bi time unazadio iranski nuklearni program za tri do pet godina.

Goldberg, međutim, ističe da bi takva akcija protiv Irana imala katastrofalne posljedice, uključujući „smrtonosnu odmazdu i čak sveopći regionalni rat koji bi vodio pogibijii tisuća Izraelaca i Iranaca kao i Arapa i Amerikanaca“.

To bi takođe izazvalo neviđenu krizu Obamine administracije, prekid odnosa između Izraela i SAD, dodatno ojačala teokratski režim u Teheranu, prouzročilo dramatičan skok cijena nafte, uključujući i globalni ekonomski šok. Na kraju, moguće je da bi židovska dijaspora bila izložena terorističkim napadima u znak odmazde.

Tekst u funkciji manipuliranja

U ovom tekstu se ističe, da bi Izrael poduzeo ovu akciju samo zato što nije uvjeren da je Obama spreman povući takav potez, iako naglašava da su sve opcije u igri. Goldberg piše da Izrael također nije uvjeren u simpatije Obame za židovsku državu.

Meir Javedanfar, rođen u Iranu, ekspert u Bliskoistočnom centru za ekonomske i političke analize smatra kako Goldbergov scenario nije niša novo, i posebno nevjerojtanim, pa čak i smiješnim smatra mogućnost da Izrael napadne Iran bez pomoći i dozvole Sjedinjenih država.

„To je nerealno. Izrael je to pokušao i za vrijeme Bushove vlasti, i on je takvu mogućnost otklonio, bio je poznat kao zakleti izraelski saveznik. Obama je daleko objektivniji u podršci Izrealu i time je manje sklon odobriti takav napad. Kako su američki vojnici u Iraku i Afganistanu, kada bi Izrael napad izveo bez dozvole Washingtona i ukoliko bi bilo američkih žrtava, to bi nepopravljivo uništilo odnose Izraela i SAD“,
ističe ovaj ekspert.

U reakcijama na tekst u mjesečniku „ The Atlantic“, Flint i Hillary Mann Leverret u časopisu „Foreign Policy“ naglašavaju da je Godbergov tekst u funkciji manipuliranja Washington kako bi ga uvukao u vojni konflikti s Iranom.

****
Mogli bi vas interesovati i tekstovi:
Obama pozvao Kinu na saradnju oko spora sa Iranom
Iransko nuklearno pitanje u fokusu
XS
SM
MD
LG