Dostupni linkovi

Nova hapšenja zbog zločina u selu Ćuška


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Dve osobe osumnjičene za ratne zločine u selu Ćuška u opštini Peć na Kosovu i Metohiji 1999. godine privedene su na teritoriji Srbije i Švedske, izjavio je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vekarić je rekao da je jedan od osumnjičenih u predmetu Ćuška, po zahtevu za sprovođenje istrage Tužilaštva za ratne zločine Srbije, priveden u Kragujevcu, a drugi osumnjičeni u Švedskoj.

U Kragujevcu još uvek nema nikakvih zvaničnih informacija o privođenju osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu, a prema informacijama iz ovdašnje Policijske uprave njeni pripadnici nisu učestvovali u hapšenju osumnjičenog.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnelo je u martu istražnom sudiji Veća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zahtev za sprovođenje istrage protiv 26 osoba, zbog sumnje da su 14. maja 1999. godine ubili 41 osobu u selu Ćuška.

Na spisku osumnjičenih nalaze se pripadnici paravojne formacije "Šakali", Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije.

U Kragujevcu nije do sada nije bilo registrovanih pripadnika paravojne formacije Šakali, pa se pretpostavlja da je uhapšen neki pripadnik Teritorijalne odbrane ili rezervnog sastava policije, koji je 1999. godine napustio Kosovo i nastanio se u Kragujevcu.

Prostrujala je i vest da je uhapšen jedan privatni preduzetnik poreklom sa Kosova, ali ovdašnja policija to nije mogla da potvrdi.

Za zločine u selu Ćuška početkom marta uhapšena su devetorica osumnjičenih koji se terete za oružane napade, nasilje, kao i pretnje nasiljem, ubistva, uništavanje civilne imovine, pljačke, otimanje lične imovine.

Njihova namera je, kako je navelo Tužilaštvo bila da steknu imovinsku dobit i šire strah među albanskim civilima, kako bi ih primorali da napuste mesta prebivališta i presele se u Albaniju.

Pročitajte i ovo:
Najavljeno proširenje istrage za zločine kod Peći
Mladi traže procesuiranje zločina nad Albancima na Kosovu
XS
SM
MD
LG