Dostupni linkovi

"Poslovni" aranžman Dudića ponovo u fokusu


Različiti su stavovi političkih partija koje djeluju u Kotoru o tome da li je zakoniti ili nezakonito opština dala u zakup atraktivne poslovne prostora u Starom gradu biznismenu Draganu Dudiću
Različiti su stavovi političkih partija koje djeluju u Kotoru o tome da li je zakoniti ili nezakonito opština dala u zakup atraktivne poslovne prostora u Starom gradu biznismenu Draganu Dudiću
Nakon što su specijalne jedinice crnogorske policije u okviru međunarodne istrage o švercu dvije tone kokaina iz Južne Amerike ka Evropi i u sklopu potrage za Darkom Šarićem kojeg su srpska policija i tužilaštvo označili kao narko bosa, izvršili pretres porodične kuće Kotoranina Dragana Dudića zvanog Fric, ponovo je poslije dužeg vremena otvorena priča o poslovnom aranžmanu koji Dudić ima sa opštinom Kotor.

Riječ je o odluci opštine Kotor da firmi "Trekom" izda u zakup nekoliko atraktivnih objekata u Starom gradu bez raspisivanja tendera.

Različiti su stavovi političkih partija koje djeluju u Kotoru o tome da li je zakoniti ili nezakonito opština dala u zakup atraktivne poslovne prostora u Starom gradu biznismenu Draganu Dudiću, odnosno preduzeću "Trekom" odlukom iz 2008. godine, a da prethodno nije raspisan tender.

Ovaj slučaj je ponovo aktiviran u javnosti nakon što su prije dva dana policijske specijalne jedinice izvršile pretres porodične kuće Dragana Dudića u sklopu međunarodne istrage o švercu preko dvije tone kokaina

Davanje u zakup sedam atraktivnih objekata u Starom gradu firmi "Trekom" od strane opštine Kotor odlukom iz 2008. godine je za sekretara Opštinskog odbora Demokratska partije socijalista Kotora Željka Avramovića legalna jer je izmijenjen dotadašnji ugovor sa istom firmom iz 1989. godine.

ĆUTANJE

Avramović kaže da je tu odluku podržala većina u kotorskom parlamentu, a da je zakupac do sada platio sve obaveze prema opštini. Na pitanje da li je trebalo da bude raspisan tender za izdavanje poslovnih prostora Avramović kaže:

"U tom momentu kada je "Trekom" dobio to od Kotora na dvadeset godina sa mogućnošću produžetka na 99 godina nije postojao Zakon o javnim nabavkama i mi smo napravili izmjenu te odluke koja je donesena davnih devedesetih godina. O toj odluci u najkraćem, propisana obaveza za zakupca je bila 2,514 miliona eura i tom odlukom je predviđena dinamika plaćanja tih obaveza. I na današnji dan, to jest već poodavno, te finansijske obaveze su izmirene."


Ovim povodom smo kontaktirali predsjednicu opštine Kotor Mariju Ćatović koja nam je rekla da se Opština neće oglašavati povodom ovog slučaja.

Davanju u zakup atraktivnih objekata firmi "Trekom" svojevremeno se usprotivila Socijaldemokratska partija koja je prije par godina bila dio vladajuće koalicije u Kotoru.
Raško Konjević: Mi smatramo da je pismo tužioca koji je uputio odbornicima povodom predloga te odluke bilo vrlo jasno da se radi o nezakonitom poslu i Socijaldemokratska partija nije mogla da bude dio nezakonitog odlučivanja kako to tužilac kaže u pismu koje je uputio odbornicima.

Do odluke kotorskog parlamenta o davanju u zakup objekata firmi "Trekom" zabilježeno je i paljenje automobila šefu kotorskog SDP-a Zvonimiru Rajhlu koji danas nije želio da govori za RSE o tom slučaju.

POLITIČKI SUKOBI

Portparol SDP-a Raško Konjević potvrđuje da je taj slučaj uticao da se prekine koalicioni odnos sa DPS-om u Kotoru jer je SDP smatrao da je odluke nelegalna, a o čemi se izjasnio i tužilac u pismu upućenom kotorskim odbornicima:

"Socijaldemokratska partija nije mogla da bude dio nezakonitog odlučivanja. Mi smatramo da je pismo tužioca koji je uputio odbornicima povodom predloga te odluke bilo vrlo jasno da se radi o nezakonitom poslu i Socijaldemokratska partija nije mogla da bude dio nezakonitog odlučivanja kako to tužilac kaže u pismu koje je uputio odbornicima. Na žalost, ta odluka je donešena glasovima Demokratske partije socijalista, Liberalne partije i HGI-ja. Osim tog načina gazdovanja značajnim resursima u Kotoru bilo je i drugih neslaganja i javnost je sa time upoznata, bilo je i političkih prijetnji našem predsjedniku Opštinskog odbora. Bio je i slučaj paljenja njegovih kola za koji i dan danas izvršilac nije utvrđen."


Odbornica u opštini Kotor iz Demokratske srpske starnke Dragica Perović, komentarišući ovaj slučaj, potvrđuje da je oko izdavanja lokala firmi "Terkom" bilo političkih sukoba u Kotoru:

"Velika većina lokala se nalazi pod kontrolom ili direktno u posjedu gospodina Dudića. Svaka odluka koja se ticala gospodina Dudića i uopšte zakupa vezano za ime gospodina Dudića mi smo bili ili protiv ili uzdržani, više protiv nego uzdržani. Javno mnjenje Kotora zna da su tokom prošlih lokalnih izbori, da su sukobi koji su bili između SDP-a i DPS-a upravo bili na toj liniji, na liniji gospodina Dudića i Šarića i njegove involviranosti u lokalne izbore. Tako da su i rezultati lokalnih izbora bili u tom kontekstu njihove dobre saradnje."
XS
SM
MD
LG