Dostupni linkovi

Srbi sa Severa neće prihvatiti integraciju


Zubin potoku u blizini Kosovske Mitrovice
Zubin potoku u blizini Kosovske Mitrovice
Najava Međunarodne civilne kancelarije (MCK) da radi na izradi strategije za integraciju severa Kosova naiša je na podršku predstavnika opozicije na Kosovu, suprostavljanje Srba sa severa i pragmatičniji prilaz onih koji žive ispod reke Ibar.

Šef MCK Piter Fejt je u četvrtak je najavio izradu strategije kojom se želi uspostaviti zakoni kosovskih vlasti i jačanje institucija Kosova a ne srpskih paralelnih struktura na severu Kosova.

Jačanje suvereniteta, poštovanje zakona Kosova i poboljšanje ekonomske situacije, su ključne tačke strategije za integraciju severa Kosova, ocenila je u subotu Vlada Kosova.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Blerim Shala ceni činjenicu da MCK po prvi put konstatuje da je potrebna strategija za sever Kosova kako bi se obezbedio teritorijalni integritet i integracija Srba, ali istovremeno upozorava na prepreke u ostvarivanju takve strategije.

„Strahujem na to kako će na sve to reagovati Srbija, pošto se jasno vidi da Beograd ometa svaku incijativu koja ima za cilj da se sever integriše u Kosovo“, rekao je Shala.

Potpredsednik Alijanse novo Kosovo Ibrahim Makolli je pozdravio incijativu MCK i vlade Kosova i ističe da bi se, ukoliko bi postojala volja međunarodnih i domaćih faktora za ostvarivanje strategije, prevazišle prepreke koje postavlja zvanični Beograd.

„ Ako ima spremnosti, volje da se deluje, onda verujemo da će vrlo brzo strukture koje sada deluju u tom delu Kosova pripadati prošlosti“
, rekao je Makolli.

SEVER PROTIV, JUG ZA


Jedan od lidera Srba sa severa kosova Milan Ivanović kaže da Srbi neće prihvatiti integraciju tog dela Kosova u institucije nove države niti će poštovati kosovske zakone.

Milan Ivanović
„Sa sigurnošću se može reći da Srbi u Kosovskoj Mitrovici, u severnoj Mitrovici neće učestvovati na izborima koje organizuju privremene kosovske institucije po planu Martija Ahtisarija. Srbi ne priznanju te institucije. Srbi imaju svoje institucije, svoju državu i učestvovaće na lokalnim izborima koje organizuje Republika Srbija“, kaže Ivanović.

Istovremeno jedan od neprikosnovenih lidera Srba ispod Ibra Rada Trajković kaže kako međunarodna zajednica i institucije na Kosovu treba vrlo promišljeno i taktički da rade na nečemu što jeste proces integracije koji će biti završen sa nečim što je pre svega stabilnost entičke strukture koja je vrlo bitna za kosovske Srbe.

„Što se tiče lokalne samouprave ja bih zaista volela da svi budemo deo jedinstvenog procesa. Mislim na sve Srbe na prostoru Kosova i Metohije. Ali svakako celovitost severa Kosova u smislu specijalnog statusa za mene je nešto što podrazumeva rešenje. Taj disktrikt koji bi imao veze sa Beogradom i Prištinom, ne radi Prištine već radi Srba ispod Ibra, mislim da treba da ide jednim procesom koji ne bi destabilizovao srpski narod i broj koji na žalost jeste mali, ali makar da se ne smanjuje etnička struktura“, kazala je Trajković.
Rada Trajković


Trajković ističe da je srpska država zadnje vreme učinila mnoge, kako ocenjuje, mudre poteze i da će se složiti da se na severu Kosova obezbedi jedinstveni sistem pravosudja i bezbednosti, jer je sada situacija da o redu brinu pripadnici institucija Kosova a o zakonitosti sudije koje je imenovao Beograd.

U EU NEMA JEDINSTVENOG STAVA


Blerim Shala ne vidi problem ostvarivanja strategije samo u otporima Beograda i Srba sa severa već i u činjenici da u Evropskoj uniji nema jedinstvenog stava oko statusa Kosova, što će, prema njemu, uticati i na ostvarivanje strategije. Istovremeno Shala smatra da, sem političkih rešenja, ostvarivanje strategije treba da bude praćeno i dadatnim bezbednosnim merama.

Na neprihvatljivost delovanja paralelnih struktura sa severu Kosova je ukazao i komandant južnog krila NATO-a admiral Mark Ficdžerald, koji je tokom prošlonedeljne posete Kosovu rekao da su one neprihvatljive za međunarodne mirovne snage i da predstavljaju izazov bezbednosti zemlje.

Prema navodima medija na Kosovu, plan predvidja mere kao što su da Vlada Kosova podržana od međunarodne zajednice formira opštinu Severna Mitrovica posle izbora koji će biti održani sredinom ove godine.

Takođe je predviđeno da Vlada Kosova krajem godine organizuje lokalne izbore u tri opštine na severu - Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. To će doprineti da se marginalizuju paralelne strukture države Srbije koje deluju u tom delu Kosova.

Istovremeno sa tim će se ići na zatvaranje kancelarije UNMIK-a na severu, dok će Eulex pojačati prisustvo na severu kako bi se uspostavila vladavina zakona i postigla efikasnost sudstva, policije i carine.
XS
SM
MD
LG