Dostupni linkovi

Sanader se povukao sa svih funkcija


Ivo Sanader
Ivo Sanader

Hrvatski premijer i predsjednik vladajućeg HDZ-a Ivo Sanader najavio je odlazak sa funkcija u Vladi i stranci. Na obje funkcije zamijenit će ga dosadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Analitičari kao moguće razloge Sanaderovog odlaska navode zdravstvene probleme ili sukobe u stranci.

Ivo Sanader iznenadio je u srijedu hrvatsku javnost odlukom da odlazi iz aktivne politike. Moja dionica je gotova, kazao je:

„Donio sam odluku da se neću kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske, i donio sam odluku da se povučem iz aktivne politike. Nisam olako donio te odluke, što je samo po sebi razumljivo – one su rezultat dubokog promišljanja.“


Sanader je svojim rezultatima zadovoljan – HDZ koji je nakon Tuđmanove smrti bio na koljenima dvaput je pod njegovim vodstvom pobijedio na parlamentarnim izborima, Hrvatska je razvijena i prosperitetna zemlja, a tu su i vanjskopolitički uspjesi.

„Hrvatska je postala istinski čimbenik međunarodne politike: članica smo Vijeća sigurnosti, članica smo NATO saveza, na pragu smo ulaska u Europsku uniju – treba samo politička odluka, i mi smo s pregovorima za 3 mjeseca gotovi!"


Ni na ponovljeno pitanje Sanader nije jasno naveo razloge odlaska – osim što je dodao da neprincipijelno blokiranje Hrvatske u pregovorima s Europskom unijom ima veze sa njegovim odlaskom.

Ostavka premijera po hrvatskom Ustavu znači i ostavku Vlade, ali HDZ-ov potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks najavljuje da nova mandatarica Jadranka Kosor ima potrebnu potporuza formiranje nove Vlade.

Jadranka Kosor, Foto: Enis Zebić
„Većina svih zastupnika i zastupnica Hrvatskog sabora, njih 83, je do sada predsjedniku Republike najavila i zatražila da on povjeri madat za sastav Vlade gospođi Jadranki Kosor, dosadašnjoj potpredsjednici Vlade i ministrici branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti.“

Jadranka Kosor, inače dugogodišnja radijska novinarka, na čelnu poziciju u HDZ-u bit će izabrana već u subotu na stranačkom kongresu. Iako je formiranje nove-stare Vlade već izvjesno, opozicija tvrdi da to nije u redu i da su potrebni izvanredni izbori.

Opozicija: ovakav potez zatijeva nove izbore

Predsjednik oporbene Socijaldemokratske partije Zoran Milanović kazao je da su Hrvatskoj potrebni izbori i novi politički legitimitet smatrajući da izglasavanje povjerenja novoj vladi i mandataru nije samo tehničko pitanje, već duboko političko pitanje. Oštre riječi na račun Sanadera uputio je i predsjednik Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić.

„To nije patriot, tu nema isprike. Ako se radi o bolesti, onda terba imati snage i hrabrosti to izreći, raspisati izvanredne izbore i dati kompetentnu vladu ovoj zemlji.“


Ne radi se o bolesti, tvrdi profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i politički analitičar Nenad Zakošek. Ovako radikalan potez može biti rezultat samo političkih sukoba unutar vladajuće stranke, odnosno otpora njegovom antikorupcijskom kursu.

„Ja pretpostavljam da se premijer na neki način našao u svojoj stranci u manjini, da nije uspio dobiti odgovarajuću većinu za politički potez što ga je namjeravao poduzeti, i da je ovo onda njegova konzekvencija, jednim dijelom i pod teretom ukupnih problema s kojima je Vlada suočena.“


Politički analitičar i profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Žarko Puhovski ne vidi drugi razlog Sanaderovom odlasku osim – zdravlja.

„Očekivalo se da će on dati ostavku da bi se kandidirao za predsjednika države, od toga sada nema ništa. Prema tome, meni se čini da moraju biti zaista osobni razlozi, oni će ostati doista osobni, a ostaje pitanje – može li nova ekipa izdržati opterećenje, jer zaista je teški trenutak u kojem će se naći.“


A evo i prvih reakcija hrvatskih građana.

„Ja sam u šoku, moram priznati. Nisam očekivala... fakat sam u šoku!“
„Pa šta da kažem? Pa ako ne može dalje, bolje da da ostavku.“
„Znate što?! Iza toga nešto stoji!“
„Nije bolestan, ništa se nije dogodilo – on je dao ostavku! Stvarno čudno!“
„Ja mislim da je tu Europa prvi razlog, a da je drugi razlog sama situacija u zemlji.“
XS
SM
MD
LG