Dostupni linkovi

Milutinović oslobođen, ostalima višegodišnji zatvor


Milan Milutinović
Milan Milutinović

Haški tribunal oslobodio je danas bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića krivice za zločine nad kosovskim Albancima 1999, a petorici saoptuženih, bivšim političkim, vojnim i policijskim zvaničnicima, izrekao je kazne od 15 do 22 godine zatvora zbog učešća u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu".

Veće sudije Iana Bonomija osudilo je na po 22 godine zatvora nekadašnjeg potpredsednika Vlade SR Jugoslavije Nikolu Šainovića, komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića i načelnika štaba MUP-a na Kosovu Sretena Lukića.

Presudom veća, Šainović, Pavković i Lukić označeni su kao ključni učesnici u, kako je navedeno, "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" nasilnog proterivanja stotina hiljada albanskih civila sa Kosova, od marta do juna 1999, čiji je cilj bila, kako je tvrdila i optužba, "promena etničke ravnoteže radi zadržavanja srpske kontrole" nad pokrajinom:


"Molim optuženog Šainovića da ustane. Pretresno veće Vas Nikola Šainoviću proglašava krivim na osnovu počinjenja kao učesnika udruženog zločinačkog poduhvata. Pretresno veće Vam izriče jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 22 godine."

Pavković, Milutinović, Ojdanić, Lukić, Šainović i Lazarević
"Nebojša Pavkoviću, pretresno veće Vam izriče jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 22 godine."

"Molimo optuženog Lukića da ustane. Pretresno veće Vam izriče jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 22 godine."

Šainović, Pavković i Lukić proglašeni su krivim po svih pet tačaka optužnice - za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova.

Kako je obrazložio sudija Ian Bonomi, pretresno veće se uverilo da je Nikola Šainović bio politički koordinator vojnih i policijskih snaga na Kosovu:

"Veće je uvereno da je on značajno doprineo udruženom zločinačkom poduhvatu i da je zaista bio jedan od ključnih učesnika tog zajedničkog poduhvata. Veće konstatuje da je na osnovu ukupnih dokaza jedini razuman zaključak koji se može izvesti taj da je Šainović imao nameru da prisilno raseli deo albanskog kosovskog stanovništva, bilo unutar Kosova ili van njega, time promeni etničku ravnotežu pokrajine i obezbedi da državne vlasti i dalje drže kontrolu."


Vojne generale Dragoljuba Ojdanića i Vladimira Lazarevića, Tribunal je osudio na po 15 godina zatvora zato što su "pomagali i podržavali" počinjenje zločina u okviru sprovođenja tog poduhvata, ali nisu imali nameru da Albance masovno rasele.

Ojdanić i Lazarević proglašeni su krivim za pomaganje i podržavanje prisilnog premeštanja i deportacije, a oslobođeni su krivice po ostale tri tačke:

"Dragoljube Ojdaniću, pretresno veće Vam izriče jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina."

"Vladimire Lazareviću, pretresno veće Vam izriče jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina."

Pretresno veće ne prihvata da je Milutinović imao zakonsku obavezu proisteklu samo iz službene zakletve, a bez značajne de jure i de fakto vlasti, da deluje kako bi sprečio događaje do kojih je došlo na Kosovu.

Oslobađajuću presudu Milanu Milutinoviću, po svih pet tačaka optužnice, veće je obrazložilo nalazom da nije dokazano da je on "značajno doprineo zajedničkom zločinačkom poduhvatu", budući da nije imao direktnu kontrolu nad snagama Vojske Jugoslavije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji su ga sprovodili:

"Pretresno veće ne prihvata da je Milutinović imao zakonsku obavezu proisteklu samo iz službene zakletve, a bez značajne de jure i de fakto vlasti, da deluje kako bi sprečio događaje do kojih je došlo na Kosovu. Pored toga, pretresno veće nije spremno da prihvati da je njegov doprinos putem propusta bio značajan, s obzirom na to da Milutinović nije imao ovlašćenja nad snagama koje su počinile date zločine."

Sudije su presudom ustanovile da je dokazano da su snage Srbije i SRJ 1999. proterivale hiljade Albanaca sa Kosova raširenom i organizovanom kampanjom terora, uključujući masovna ubistva.

Prihvatajući kao dokazan navod iz optužnice da su ta zlodela sprovedena u okviru "zajedničkog zločinačkog poduhvata" u kojem su učestvovali optuženi, sudsko veće je naznačilo da je dokaz za to organizovanost i masovnost kampanje, "uz upotrebu značajnih državnih resursa", te prikrivanje tela stotina albanskih žrtava u masovnim grobnicama u Srbiji.

Optuženi Šainović i Ojdanić su u pritvoru Tribunala od proleća 2002., a Milutinović od januara 2003., kada su se dobrovoljno predali. Generali Pavković, Lazarević i Lukić dobrovoljno su se predali sudu 2005.

Vreme provedeno u pritvoru optuženima će biti uračunato u kaznu. Milutinović će, posle izricanja presude, biti pušten iz pritvora u Ševeningenu čim to bude praktično moguće.


Beležimo i prva reagovanja na presudu Haškog tribunala bivšim državnim funkcionerima

Pravni zastupnik generala u penziji Vladimira Lazarevića, Milan Petrović, rekao je povodom presude petorici bivših srpskih zvaničnika da je Haški tribunal "još jedanput dokazao da se radi o potpuno političkom sudu" i najavio da će se odbrana žaliti:


"Smatram da su kazne prevelike, s obzirom na sve ono što je pružila odbrana. Konkretno, ako bih mogao da komentarišem presudu generalu Lazareviću, smatram da je on oslobođen za ostale tačke optužnice, a osuđen za prve dve, da je izrečena zaista prevelika kazna."

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s tim sudom Rasim Ljajić smatra da će presuda bivšim državnim funkcionerima za zločine na Kosovu uticati na porast antihaškog raspoloženja u Srbiji. On je ocenio da je za državu otežavajuća okolnost ta što je konstatovano postojanje "zajedničkog zločinačkog poduhvata", dok je olakšavajuća okolnost to što je bivši predsednik Srbije Milan Milutinović oslobođen optužbi.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smatra da ovo nije presuda Srbiji i srpskom narodu, ali je napomenuo:


"Oni koji su podržavali Slobodana Miloševića i njegovu kosovsku politiku današnju presudu će sigurno proglasiti za antisrpsku. Međutim, smatram da su antisrpsku politiku vodili upravo Milošević i njegov režim i da današnja haška presuda nije presuda ni Srbiji ni srpskom narodu."

Nije logično da ovako drakonske kazne dobiju oni politički i vojni funkcioneri države Srbije koji su u skladu sa Ustavom činili sve da zaštite integritet i suverenitet naše zemlje.
Predsednik izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije Branko Ružić ocenio je presude Haškog tribunala kao "drakonske" i naglasio:


"Bez obzira na to što su Haški tribunal i saradnja sa tim sudom neminovnost, to nije institucija koja demonstrira pravičnost i pravdu. Nije logično da ovako drakonske kazne dobiju oni politički i vojni funkcioneri države Srbije koji su u skladu sa Ustavom činili sve da zaštite integritet i suverenitet naše zemlje."

Predsednik Jedinstvene Srbije nije iznenađen presudama, jer smatra da je Haški tribunal tendenciozan i da ima dvostruke aršine:


"Oslobođen je gospodin, odnosno ne gospodin nego zločinac, Haradinaj, a ogromne presude dobili su Srbi koji su samo radili ono što im je opis posla, branili srpski narod i srpsku zemlju."

Slično reaguje i poslanica Nove Srbije Aleksandra Janković:


"Mislim da će i oni ljudi koji su verovali da Haški tribunal jeste pravno telo doći do zaključka da u Haškom tribunalu pravde nema. Radi se isključivo o politici i to politici usmerenoj protiv Srbije."

Za Srpsku radikalnu stranku presude u Hagu su "sramne", a po šefu poslaničke grupe ove stranke Draganu Todoroviću, ovo je "tragičan dan za Srbiju":


"Do sada, po našim računicama, Srbi u Hagu dobili su oko 918 godina. Još malo, kada se sve završi, ta cifra verovatno će se popeti na hiljadu godina. To je potpun zločin, koji su pre svega učinile Amerika i Evropska unija, protiv Srbije i srpskog naroda."

XS
SM
MD
LG