Dostupni linkovi

Šta je sa slučajem Marijane Mugoše?


Marijana Mugoša sa svojim psom vodičem
Marijana Mugoša sa svojim psom vodičem

Šta se dešava sa slučajem Marijane Mugoše, slijepe pravnice u administraciji glavnog grada kojoj je onemogućeno da sa psom vodičem dolazi na posao. U kojoj je fazi taj proces koji bi trebalo da ima i sudski epilog?

Za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika crnogorski mediji nijesu se bavili problemom Marijane Mugoše, slijepe službenice u administraciji Opštine Podgorica kojoj je iznenada početkom decembra prošle godine onemogućen pristup radnom mjestu sa psom vodičem na šta po Zakonu o kretanju slijepih lica ima pravo. Da je slučaj i dalje neriješen podsjetile su međutim strane ambasade u Podgorici. Osim ambasade Hrvatske koja otpočetka otvoreno podržava Marijanu, reagovale su i britanska koja je izrazila nadu da će slučaj ubrzo biti riješen i njemačka koja je saopštila da se po pravilu ne uključuju u sporove u zemlji domaćinu, ali da ih pažljivo prate. Marijana Mugoša je 30. decembra predala tužbu zbog diskriminacije i povrede poztivnih propisa Crne Gore kao i međunarodnih konvencija, a u pripremi je još jedna:

"Za nanošenje ličih uvreda, duševnih bolova i povrede dostojanstva ličnosti, to bi trebalo sjutra, advokat se nada da će stići da je preda, eventualno u ponedjeljak. Postoji mogućnost da ovu prvu tužbu povučem ukoliko glavni grad postupi po preporuci ombudsmana. Ta preporuka je takođe upućena 30. decembra i dat je rok od mjesec dana da me vrate na posao, naravno u pratnji psa vodiča ili , da u slučaju da se to ne desi, pošalju izvještaj ombudsmanu zašto to nijesu radili."

I dok se čeka da opština odgovori na preporuku zaštitnika ljudskih prava i sloboda u zakonskom roku, u međuvremenu niko od nadležnih u administraciji Glavnog grada nije kontaktirao Marijanu niti je dobila odgovor na lični zahtjev o povratku na posao koji je prvi proslijeđen i adresiran na sekratara Opštine Podgorica, Slavku Maraš, koja je njen neposredni pretpostavljani. Do momenta slanja ovog izvještaja nijesmo uspjeli uspostaviti kontakt sa sekretarom Glavnog grada koja je bila na sastanku. Podsjetimo da i pored žestokog pritiska javnosti gradonačelnik Podgorice doktor Miomir Mugoša ostao pri stavu da on ne krši zakon u kojem se kaže da je slijepim licima sa psom vodičem omogućen pristup svim službenim prostorijama, već da ga svi izuzev njega pogrešno tumače, te da mediji po njegovom sudu ovaj slučaj zloupotrebaljavaju. U emisiji "Živa istina" autora Darka Šukovića Mugoša je rekao:

"To je radni prostor."

Šuković: Nije službena prostorija?

Mugoša: Jeste, ali radna prostorija.

Šuković: Šta piše, zakon definiše, gospodine Mugoša, javno mjesto. Pod jedan stavlja službene prostorije.

Mugoša: Da, ali nijesu radne prostorije u smislu Zakona o službenim prostorijama. To što vi iz medija radite to je cirkus i zabava.

Božidar Denda iz Udruženja slijepih podsjeća da su oni u cilju pravazilaženja problema predložili da bi najbolje bilo da Ministarstvo rada, zdravlja i socijalnog staranja da tumačenje sporne zakonske odredbe, ali kako i sam konstatuje, ministarstvo je saopštilo da se u slučaju Marijane Mugoše krši zakon:

"Zna se kakav je stav Ministarstva i mi očekujemo da se u skladu sa tim njihovim tumačenjem stvari odvijaju dalje. Da prosto glavni grad povuče, odnosno gradonačelnik povuče ovu zabranu i omogući Maji da ona normalno dolazi na posao."

I sama Marijana iako i sama već više od mjesec dana ne ide na posao optimista je:

"Za neke stvari je možda potrebno malo više vremena, ali sigurna sam da će se ovo pozitivno riješiti, sigurna sam da ovo neće otići pred međunarodne sudove jer mislim da bi to umanjilo ugled Crne Gore pred međunarodnim organizacijama i uopšte u svijetu. Tako da mislim da će to u prvom postupku biti završeno u moju korist i u korist svih osoba sa invaliditetom."

XS
SM
MD
LG