Dostupni linkovi

Idir: Guantanamo najgore mesto na svetu


Guantanamo zatvor
Guantanamo zatvor

Jedan od članova takozvane "Alžirske grupe" iz BiH, koji je gotovo sedam godina proveo u zatvoru Guantanamo, Mustafa Ait Idir, rekao je da je "Guantanamo najgore mesto na svetu".

Idir je naturalizovani državljanin BiH, a zajedno sa još petoricom Alžiraca je iz Sarajeva početkom 2002. godine deportovan u američki zatvor na Kubi, zbog navodnog planiranja terorističkih napada na Ambasadu SAD u BiH.

Odlukom američkog suda, Alžirci su nedavno oslobođeni svih optužbi, a trojica od šestorice njih, doputovali su u Sarajevo. Ostala trojica su ostala u zatvoru.

Idir je za televiziju Federacije BiH kazao da je "Guantanamo mesto koje je najgore od najgorih", da je i hrana koju su zatvorenici dobijali "bila tako loša da je nisu jele čak ni životinje".

"Mučili su nas psihički i fizički. Kada ne bismo odgovorili na neko pitanje, poslali bi vojnike koji bi nas mučili i tukli. Nekim zarobljenicima koji su iz Avganistana u Guantanamo došli ranjeni, amputirali su udove", rekao je Mustafa Idir.

Rekao je da su ih američki vojnici, prilikom ulaska u njihove ćelije, najpre omamljivali gasom suzavcem, što je bilo jako bolno. Idir je kazao da još ne zna zbog čega je završio na Guantanamu, i da su mu istražitelji, odmah po dolasku u zatvor rekli da "zaboravi na tužbu prema kojoj je došao u zatvor".

"Rekli su mi da sam tu da im dajem informacije o islamskim organizacijama u BiH, Arapima koji žive u BiH i o ambasadama arapskih zemalja", izjavio je Idir.

On je rekao da je isleđivan više od 500 puta, i da mu je jedno od najgorih mučenja bilo kada ga stave golog u prostoriju u kojoj je temperatura minus 25 stepeni Celzijusa.

"S porodicom sam kontaktirao preko pisama, koja su mnogo kasnila, a u njima je bilo mnogo precrtanog teksta. Tek bi se dve-tri rečenice mogle pročitati",
rekao je Idir.

Na pitanje da li će tužiti vlasti SAD-a i BiH, rekao je da je "ogorčen na Amerikance, ali da nije ljut i da neće tužiti ni SAD ni BiH".

Kazao je da će sa porodicom ostati u BiH, gde će pokušati da pronađe posao i dodao: "Po struci sam informatičar i trener karatea, pa ću sebi potražiti posao."

Izrazio je uverenje da će nova američka vlast zatvoriti Guantanamo, te da će "Bog suditi onima koji su im počinili zlo i uništili život". Rekao je da u Guantanamu nije bio zbog navodne saradnje sa Osmamom Bin Ladenom, i da je taj zatvor mesto gde se ne voli islam, a ne Al Kaida.

"Bacali su Kuran u toalet i gazili ga pred nama", rekao je Idir.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG