Dostupni linkovi

Pred licem pravde - Izvještaji sa suđenja


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Ove sedmice u Haškom tribunalu Vojislav Šešelj nastavio je svoje unakrsno ispitivanje svjedoka Tužilaštva Reymonda Theunensa. Ovaj vojni analitičar, po nalogu je Tužiteljstva, napravio stručni izvještaj o aktivnostima dobrovoljaca koje je regrutirala Šešeljeva Srpska radikalna stranka za sudjelovanje u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Suđenje je pratio naš reporter Simon Jennings.

Kao i prethodnih nedjelja, Vojislav Šešelj ni ovaj put nije birao riječi kojima je pokušao dovesti u pitanje kredibilitet svjedoka i njegov iskaz pred sudijama Haškog tribunala.

Ovom prilikom vođa srpskih radikala optužio je svjedoka da je lično učestvovao u sastavljanju optužnice protiv njega te da mu je stalo, više nego samim tužiocima Derilu Mundisu (Daryl Mundis) i Matijasu Markusenu (Mathias Marcussen), da se Šešelj proglasi krivim.

Šešelj: Imam dokaze da ste Vi učestvovali u izradi optužnice protiv mene, u izradi proširene optužnice, u saslušanju svedoka, u pripremanju svedoka, u saslušanju osumnjičenih itd. Jesam li u pravu kada kažem da onda ima više razloga da verujem u nepristrasnost gospodina Mundisa i gospodina Markusena nego u Vašu nepristrasnost? Ali kratko da mi odgovorite. Najpoželjnije sa da ili ne.

Svjedok: Moj odgovor je «ne».

Tunens (Theunens) je objasnio sudijama da je pomagao tužiocima samo zato da bi pravda bila zadovoljena.

Šešelj je potom pokušao dovesti u pitanje svjedokovu stručnost optuživši ga za nepoznavanje metodologije historije. U tom trenutku predsjedavajući sudija, Žan Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti), priskočio je u pomoć svjedoku.

Sudija: Svjedok je prvobitno bio vojni oficir. On nije univerzitetski profesor.

Šešelj: Gospodine predsedavajući, ovo o čemu ga ja ispitujem je nivo srednjoškolskog znanja. Svaki srednjoškolac u Srbiji, a predpostavljam i u Francuskoj, zna da je ontologija teorija postojanja, gnoseologija teorija saznanja, a aksiologija teorija vrednosti. A on to ne zna. I sada vi i dalje insistirate da je on ekspert. Ja hoću da pokažem da je on neznalica, tužilaštvo ga predstavlja kao eksperta, a vi intervenišete da sprečite moja diskvalifikujuća stručna pitanja. Ja sam njega već diskvalifikovao kao bilo kakvog eksperta. A Vi ga (smijeh) možete proglasiti za šta god hoćete. Šta ja sad tu mogu. On ne zna nešto što je srednjoškolsko znanje.

Tunens je negirao Šešeljeve tvrdnje da su političke partije, uključujući i njegovu, Srpsku radikalnu stranku, imale pravo da regrutuju i pomažu dobrovoljce, jer su imale istu ulogu u odbrani zemlje kao nekadašnji Savez komunista. Svjedok je izjavio da takva uloga političkih partija nastalih od 1990. na ovamo, nigdje nije definirana.

U daljem toku ispitivanja, Šešelj je nastojao uvjeriti sudije da su brojne političke stranke, a ne samo njegova, koristile izraz «četnik» i «četnički vojvoda» te da je samim tim pogrešno, za sve zločine koje su počinili ljudi koji su sebe nazivali četnicima, automatski optužiti Srpsku radikalnu stranku.

Šešelj: Meni je važno gospodine Tunens da Vi ovde potvrdite da je bilo raznih četničkih grupa koje nisu imale veze sa Srpskom radikalnom strankom i da je bilo dosta drugih stranaka koje su takođe obnavljale četničku tradiciju i njome se rukovodile. Je li tako? Jesam li ja to dobro konstatovao sada ovde? Nemojte da se vrpoljite i sad razmišljate šta će reći gospodin Markusen na taj vaš odgovor. Potvrdite ovo, jer sad nemate kud. Morate potvrditi.

Sudija: Odgovorite. Gospodin Markusen sada ništa ne radi i nema nikakve veze s ovim. Gospodine Tunens odgovorite, molim Vas, na ovo pitanje.

Svjedok: Da, časni Sude. Moj odgovor glasi da sam naišao na informacije koje pokazuju da ima grupa koje nemaju veze sa SRS, koje su se također služile izrazom «četnik» i četničkom tradicijom.

Ipak, Tunens je ostao pri tvrdnji da je u svom stručnom izvještaju koristio izraz «četnik» samo onda kada se to moglo uz pomoć dokaza dovesti u vezu sa ratnim štabom Srpske radikalne stranke.

Suđenje se nastavlja iduće sedmice.


* * * * *

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

XS
SM
MD
LG