Dostupni linkovi

Ćalović: Iza hajke na mene stoji Vladimir Popović


Vanja Ćalović
Vanja Ćalović

Izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović je saopštila da je snimak preko koje je brutalno napada list „Informer“ montaža iza koje stoji Vladimir Beba Popović direktor Instituta za javnu politiku. Tek nakon skoro dvije sedmice konstantnih brtutalnih napada na direktorku MANS-a Vanju Ćalović, vrhovno državno tužilaštvo je zatražilo zabranu distribucije tabloida „Informer“.

Direktorka MANS-a Vanja Ćalović je nazvala snimke koje je distribuirao list „Informer“ najprljavijom podmetačinom i montažom, koja je imala za cilj da joj ukalja ugled i spriječi ovu nevladinu organizaciju da se bavi otkrivanjem slučajeva organizovanog kriminala i korupcije, rasprodajom države i krađom izbora.

Vanja Ćalović je navela da je njen tim otkrio odakle su došli montirani snimci i ukazala na Vladimira Bebu Popovića direktora Instituta za javnu politiku.

Mail sa kojeg je stigao snimak
Mail sa kojeg je stigao snimak

“Dokazi koje posjedujemo pokazuju da je ove gadosti na internet postavio Vladimir Beba Popović i da je upravo on postavio pitanje da li sam na tom ogavnom snimku baš ja od svih žena na ovoj planeti. Naime, prva montaža koja je postavljena na internet pokazuje da je osoba koja je to uradila u tom trenutku na računaru sa kojeg je to postavljeno imala otvoren e-mail vbpopovic@yahoo.com. Ta fotografija je zatim izbrisana. Prema zvaničnim podacima ta adresa je korišćena za registraciju sajta Instituta za javne politike, NVO registrovane u Crnoj Gori i čiji je osnivač upravo Vladimri Beba Popović. Podsjetiću vas da je ‘Pobjeda’ nedavno objavila da je Vladimir Beba Popović blizak prijatelj premijera Mila Đukanovića, rekla je Ćalović.

U međuvremenu se oglasio saopštenjem Vladimir Beba Popović, koji je negirao da je distribuirao sporni snimak i najavio je da će tužiti Vanju Ćalović zbog te izjave.

Ćalović je saopštila da joj je najveća satisfakcija što su ambasade, Evropska komisija, OEBS, domaće i strane organizacije osudile gnusno podmetanje. A onima koji su inspiratori podmetanja Vanja Ćalović je poručila da neće odustati od dosadašnjeg angažmana:

“Poručujem osobama koje se inspirišu na takvim bolesnim sajtovima i njihovim šefovima koji naređuju i podmeću ovakve gadosti da kakve god prljave, manje ili više kvalitetne montaže budu imali, kakve god inspiracije budu imali, da ću ja raditi svoj posao dok živim i dišem, pa neka se shodno tome organizuju.“

Sa nedavno održanog protesta u Podgorici, protiv medijskog linča Vanje Ćalović

​ ​Vrhovno državno tužilaštvo je podnijelo predlog Osnovnom sudu da zabrani distribuciju spornog sadržaja lista "Informer" kojim se, kako je rečeno krše zajamčene slobode i prava čovjeka i građanina ili bi se ubuduće kršila prava i slobode i ugrožavao javni moral, saopštila je portparolka suda Ivana Bečić. Tužilaštvo traži od suda da donese Rješenje o privremenoj zabrani i distribuciji "Informera" do pravosnažnosti sudske odluke o njegovoj zabrani. Vanja Ćalović je pozdravila odluku tužilaštva ali je i ocjenila zakašnjelom. Dok je na pitanje da li će ona pokrenuti postupke, rekla da će o tome tek odlučiti.

“Ja to vidim kao pozitivan korak koji je preduzet tek nakon velikog pritiska javnosti i međunarodne zajednice, i to tek nakon velikog zakašnjenja. Ali pošto je riječ o našem tužilaštvu koje je pod evidentnom političkom kontrolom sačekala bih da vidim koji će to dalji potezi biti u svijetlu novih činjenica koje sam vam danas iznijela prije nego što dam konačnu ocjenu“, objasnila je Vanja Ćalović.

O tome šta podrazumjeva zahtjev tužilaštva za naš radio govori advokat Branislav Lutovac.

“Već danas u toku dana imaćemo odluku suda da li će da donese ovu privremenu odluku o zabrani distribucije novine ‘Informer’ ili će to odbiti. Takođe, u roku od dva dana mora se zakazati suđenje u ovom predmetu“, kaže Lutovac.

Sa konferencije za novinare MANS-a, foto. Savo Prelević
Sa konferencije za novinare MANS-a, foto. Savo Prelević

U parlamentu je u više navrata pomenuto pisanje “Informera” i to na inicijativu opozicije, a premijer Milo Đukanović je dosadašnje osude pisanja „Informera“ nazvao licemjerjem, zatražio da se utvrde činjenice i uz to poredio napade na njega sa najnovijim napadom na Vanju Ćalović:

“Ja sam bio veoma često predmet napada od strane medija brutalnim falsifikatima, ali sam se svaki put oglasio i kazao da to nije istina. Morali bi krenuti od incidenta koji se već dogodio i pokušati da odgovorimo je li u pitanju falsifikat ili nije u pitanju falsifikat i onda o čemu je riječ.“

Tokom prethodne dvije sedmice kampanju protiv Ćalović i način na koji je to rađeno preko „Informera“ osudile su brojne ambasade, predstavnici NVO sektora i političke partija, osim vladajuće Demokratske partije socijalista.

Osuda je stigla od ambasade Sjedinjenih Država, Evropske komisije, OEBS-a, ali i iz crngorskog parlamenta koji je bez poslanika vladajuce Demokratske partije socijalista konstatovao da je serijom tekstova u listu “Informer”, ugrožen javni moral i dostojanstvo, ugled i čast ličnosti i prekršen Ustav Crne Gore.

O kampanji protiv direktorice MANS-a obavješteno je i nadležno tijelo Ujedinjenih nacija za zaštitu branilaca ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG